Gübrenizi güvenilir yerlerden alın

Güz dönemi ekimlerine hazırlanan çiftçiler, piyasada gübre bulmakta zorlanıyor. Talebe karşılık gübre fiyatlarının tırmanışa geçmesi de çiftçinin cebini yakıyor. Gübre fiyatlarının cazibesinden ağzı sulanan vurguncular...

Güz dönemi ekimlerine hazırlanan çiftçiler, piyasada gübre bulmakta zorlanıyor. Talebe karşılık gübre fiyatlarının tırmanışa geçmesi de çiftçinin cebini yakıyor. Gübre fiyatlarının cazibesinden ağzı sulanan vurguncular ise piyasadaki boşluktan yararlanarak sahte gübre tacirliğine soyunuyor. Görüntü olarak gerçeğinden ayırt edilemeyen sahte gübreler ise daha sonra çiftçinin canını yakıyor.

‘Emekleriniz heba olmasın

Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Ömer Fatih Karça, yanlış gübrenin topraktaki etkisinin uzun yıl sürdüğünü dile getirerek, çiftçilere, "Gübre satın alırken mutlaka lisans ve tescil belgesini isteyin, faturasını mutlaka alın" şeklinde seslendi.

Üreticinin bugünlerde gübre ihtiyacını temin etmeye başladığını belirten Karça, konuyla ilgili şu uyarıları yaptı: "Farklı çuvallarda ve farklı fiziki özelliklerde kimyevi gübrelere rastlanabiliyor. Yapılan analizler neticesinde içerisinde yüzde 20-40 oranında tuz bulunan sahte gübrelerin piyasada dolaştığı biliniyor. Bu nedenle çiftçimizin emeklerinin boşa gitmemesi için gübre ihtiyaçlarını mutlaka, kimyevi gübre üretimi yapan firmalarla satış sözleşmesi olan gübre bayilerinden temin etmesi büyük önem arz ediyor. Köylerde ve pazarlarda kamyon üzerinde satılan ürünlerden çiftçimizin kaçınması gerekiyor."

‘Değerinin altındaysa almayın

Türkiye'de son dönemde sahte gübre imalatının ve satışının yaygınlaştığını belirten Karça, "Sahte gübreciler yüzünden, sadece yüzde 16-18'lik fosforlu gübre ile buğday ekimi yapan çiftçiler oldu. Gübredir ama içinde azot yoktur. Gübre çuvalları bu firmaların ismiyle orijinal gibi basılmış olabilir. İçine, gübreyle karışacak maddeler, tuz, toprak tipi madde, cips, alçı konmuş olabilir. Kamyonla bunları getirip 'sıkıştım ben ucuza satıyorum' diyerek satmaya kalkanlara karşı, çiftçilerimiz uyanık olsun. 80 liralık çuval, 50 liraya veriliyorsa, çiftçilerimiz bundan şüphelensin ve bu tür gübreleri almasın" şeklinde konuştu.

‘Gübre diye balçık satabilirler

Sahte gübrenin hem çevreye zarar verdiğini hem de üründeki verimi düşürdüğünü anlatan Karça, şunları kaydetti: "Sahte gübreyle çiftçi aldatılıyor. Haksız rekabet oluşturularak, gerçek gübre satanlar mağdur ediliyor, çiftçinin de canı yanıyor. Bazı sahteciler balçığı granül hale getiren düzenekler hazırlıyor ve gerçek gübre rengine boyayıp, gübre fabrikalarının ambalaj taklitlerini de yaparak gübre diye satıyorlar. Bu sahte gübreler bitkiler için hiçbir besin maddesi içermediği gibi birçok olumsuzluğu da beraberinde getiriyor. Çiftçiler, balçığa para ödüyor. Sahte gübre satanlar, binlerce ton gübre satıyor ve milyonlarca lira haksız para kazanıyor."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım-Hayvancılık Haberleri