Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, TBMM’de yapılan “Dahiliye Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” görüşmeleri sırasında, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi grubunun adına konuşma yaptı.
“ORGANİZE SUÇ ENDEKSİ’NDE DÜNYADA 14. SIRADAYIZ”
Hasan Ekici, kanun teklifinde iç güvenlikle ilgili yapılması önerilen düzenlemelere değinerek, son yıllarda Türkiye'de çeteleşme ve mafya gruplarının giderek arttığına dikkat çekti. Türkiye’nin Küresel Organize Suç Endeksi’nde Avrupa birincisi olduğunu kaydeden Hasan Ekici, şunları söyledi:
“Gün geçmiyor ki medyada çeteler arasındaki çatışmalara, mafyanın gerçekleştirdiği bir infaza veya bir mafya grubuna yönelik bir operasyon haberine rastlanmasın…Yayınlanan uluslararası raporlar da Türkiye’de artan mafyalaşma faaliyetlerini maalesef teyit etmektedir.
2023 yılı Küresel Organize Suç Endeksi’nde, organize suç örgütlerinin faaliyetleri ve etkileri açısından Türkiye’nin Avrupa’da 1’inci, Asya’da 6’ıncı ve dünyada 14’üncü sırada yer almış olması endişe verici bir sonuçtur.
Türkiye’de çeteleşme ve mafya olgusu elbette yeni değildir. Ancak günümüzde geçmişe göre daha karmaşık bir yapıya bürünmüştür. Geçmişte suç örgütlerinin yasa dışı faaliyetleri, eğlence yerlerinden haraç alma, kumar oynatma, kamu ihalesi süreçlerine müdahale etme gibi geleneksel alanlarda yoğunlaşıyordu.
Oysa günümüzde mafya örgütleri, iç ve dış ticaret, inşaat, turizm, otelcilik, seyahat, kozmetik, servis hizmetleri gibi alanlarda oluşturdukları legal şirketler üzerinden faaliyetlerini yürütmektedirler. Bu bağlamda mafya, faaliyet alanlarını çeşitlendirmiş, mali gücünü ve gelir kaynaklarını arttırmış, uluslararası yolsuzluk ve suç ağlarıyla birçok alanda yakın ilişkiler geliştirmiştir.
Günümüzde mafya, siyasi ilişkilere, partiler arasındaki siyasi dengelere karışacak ve ülkenin siyasi denklemini etkileyecek kadar nüfuz alanını genişletmiştir.”
“MAFYANIN ELDE ETTİĞİ GÜCÜ SORGULAMALI VE ÇÖZÜM ÜRETMELİYİZ”
“Mafyanın, devletin ve kamu otoritesinin gücünü zayıflatacak, adli ve idari kurumları işlevsiz hale getirecek kadar etkili ve caydırıcı bir güç elde etmesinin nedenlerini hep birlikte sorgulamalı ve çözüm üretmeliyiz” diyen Gelecek Partili Hasan Ekici, konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Siyasi dengeler ve güç hesapları çerçevesinde, ceza yargılama ve infaz sisteminin mafyanın çıkarlarına uygun gelecek şekilde sulandırılması ve değiştirilmesi; yargılama ve infaz sisteminin suç örgütlerine karşı cezalandırıcı ve caydırıcı olma gücünü kaybetmesi, mafya ile mücadeleyi zafiyete uğratan önemli nedenlerden birisidir. Siyasetin etik ilkeler ve kurallara bağlı olarak yürütülmeyişi, siyasi grupların rakiplerine karşı avantaj elde edebilmek için zaman zaman mafya ile ilişki içine girmeleri bir diğer önemli nedendir.”
“SİYASETÇİ VE DEVLET YETKİLİLERİNİN MAFYAYLA GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKIYOR”
Bazı siyasetçilerin ve devlet yetkililerinin mafya mensuplarıyla yakın ilişkide bulunduklarına dair görüntülerin medyada sıkça yer aldığını ve bununda ülkemizde organize suç örgütlerinin devlet içinde koruma güvencesine kavuştukları kanaatini oluşturduğunu belirten Milletvekili Ekici, “Doğal olarak bu kanaat, güvenlik ve yargı birimlerinde ‘mafyaya dokunulamayacağı’ algısını oluşturmuş; bu nedenle yetkililer, sorumlular hakkında suç ve ceza takibatı yapmak üzere harekete geçmekten çekinir olmuşlardır.
Kamu düzeni ve güvenliğinin geleceği açısından endişe verici olan bir diğer nokta, mafyanın ve çete örgütlenmelerinin Türkiye’nin sosyo-kültürel tabanında yaygın bir ’meşruiyet zemini’ bulmasıdır” dedi.
“BAKANLIĞIN MAFYA VE ÇETELERE YÖNELİK MÜCADELESİNİ OLUMLU GÖRÜYORUZ”
Ülkemizde güvenlik ve adalet sisteminin vatandaşın asgari güvenlik ve adalet hizmetlerini bile karşılayamamakta durumda olduğunu belirten Ekici, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:
“Haksızlığa uğrayan kişiler, haklarını aramak için meşru yollardan güvenlik ve yargı mercilerine başvurmak yerine, kısa yoldan çözüm getiren alternatif bir adalet mekanizması olarak gördükleri mafyaya başvurmaya başlamışlardır.
Öte yandan, medyada veya popüler kültürde mafya üyelerinin romantize edilmesi, özellikle gençleri etkileyen ve mafyanın çekim alanına girmelerini sağlayan bir faktördür.
Filmler, diziler ve sosyal medya platformlarının; karizmatik, güçlü ve tuttuklarını koparan figürler olarak sundukları mafya karakterleri, gençler için etkili rol modeller oluşturmaktadır. İçişleri Bakanlığının son zamanlarda mafya ve çete örgütlenmelerine karşı verdiği mücadeleyi olumlu görüp desteklemekle birlikte yeterli olmadığı kanaatindeyiz.
Yapılması gereken şey “bataklığı kurutmaktır.” Yani daha geniş çerçevede, toplumun mafya örgütlerine zemin oluşturacak derecede dejenere olmasında, güvenlik ve adalet sistemine olan güvenin kaybolmasında, mafyanın toplumda taban bulmasında, siyaset ve devlet organlarıyla kirli ilişkiler kurmasında etkili olan sebeplerle mücadele etmek ve onları ortadan kaldırmaktır.”