Hasat dönemi sürücülere uyarı !

Sarayönü’nde hasat döneminde karayollarını yoğunlukla kullanan traktör ve römorklara karşı sürücülerin dikkatli olması konusuda uyarılar geldi. Özellikle gece vakitlerinde trafikte seyreden tarım araçları kazalara sebep olma riskini artırıyor.

Sarayönü Şoförler Odası Başkanı İsmail Karataş, harman dönemi nedeniyle karayollarını yoğun şekilde kullanan traktör ve biçerdöverlere karşı sürücülere uyarılarda bulundu.

Traktör sürücülerinin fazla sefer yapmamak için bir traktöre 3-4 römork takabildiğini belirten Karataş, şöyle konuştu:

“Önü, arkası belli olmayan bu araçlar trafikte büyük tehlike yaratıyor. Her traktörün bir taşıma kapasitesi var. Bu kapasiteyi aşmaması lazım. Fazla römork takan traktör istediği gibi duramaz, römorklar traktörü iter. Traktör bir başkasına çarpabilir veya römorklar traktörü devirebilir. Üzücü olay istemiyoruz.”

Karataş, bu araçların tam donanımlı olarak trafiğe çıkması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Traktörlerde he zaman tepe lambası yanması lazım. Römorkların arkasında reflektör olması şart. Römorkun arka ışıklarının da olması lazım. Işık yoksa bile mutlaka reflektör olmalı ki arkadan gelen araçlar yansımadan römorku fark edebilsin. Traktörler özellikle şehirlerarası karayollarına mümkün olduğunca çıkmamaya çalışmalı. Çıkması gerekiyorsa da tam donanımlı olarak trafik kurallarına uygun bir şekilde hareket etmeli.”

Küçük ayrıntılar büyük felaketin önüne geçer

Başkan Karataş, ayrıca traktörlerde ve ekipmanlarda kullanılacak aydınlatmaların da önemine dikkat çekilerek, “Çiftçileriz gece demeden gündüz demeden yoğun bir çalışma içerisinde oluyorlar. Bu nedenle gece yolculuklarında traktör ve römorklarınızın arkasında mutlaka reflektör olmasına dikkat ediniz. Bu sayede olası kazaların önüne geçmiş olabilirsiniz. Traktörlerde flaşörlü, yanıp sönen, sarı ışıklı, dönerli, uyarı lambası bulunması zorunludur. Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliği kapsamında; traktörlerin karayolunda güvenli seyirlerini sağlamak ve gece intikallerinde diğer araç sürücülerine karşı görünürlüklerini artırmak amacıyla tüm traktör römorklarına, söz konusu mevzuatta belirtildiği üzere iki adet Reflektör takılması sürücülerimizin ve yolcularımızın güvenliği açısından zorunludur. Unutmayınız! Küçük ayrıntılar ile büyük felaketlerin önüne geçebilirsiniz...” ifadeleri kullandı.

Sürücüler sabırsız davranmasın

Traktör harici diğer araç sürücülerinin de dikkatli olmaları tavsiyesinde bulunan Karataş; “Doğal olarak karayollarında traktörler ağır hareket ediyorlar. Arkalarında takılı tarım aletleri nedeniyle de yolun büyük bir bölümünü kaplıyorlar. Traktörleri sollayarak geçmek isteyen sürücüler aceleci olmamalı. Yolun görüş alanı ve sollama mesafesine daha çok dikkat etmeli. Aksi takdirde hiç istenmeyen kazalara neden olunabilir” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri