Hasat verileri belli olmaya başladı

Sarayönü’nde arpa hasadının artmaya başlamasıyla piyasa oluşmaya başlarken, rekolte verileri de netlik kazanıyor. Bazı bölgelerde verim ve kalite beklenin de altında çıkarken, sulu tarlalara ekilen arpalar yüz güldürüyor....

Sarayönü’nde arpa hasadının artmaya başlamasıyla piyasa oluşmaya başlarken, rekolte verileri de netlik kazanıyor. Bazı bölgelerde verim ve kalite beklenin de altında çıkarken, sulu tarlalara ekilen arpalar yüz güldürüyor. Bazı tarlaların ise işlenemeyecek durumda olduğu dile getiriliyor. Arpa Sarayönü’nde 2200 ila 2500 lira arasında değer buluyor.

Sarayönü’nde bu yıl geçtiğimiz yıllara göre yağışların az olması sebebiyle yüzde 80’e varan rekolte kaybının yaşanmasının ardından, bölgemizde ki üreticiler arpa hasadını gerçekleştiriyor

Sulu tarım yapılan bazı bölgelerde çiftçiler biçerdöver yardımıyla arpalarını hasat ederken, kıraç tarım yapılan bölgelerde yağışlar yetersiz olduğu için bazı alanlara biçerdöver giremedi.

Çiftçi ve tüccar Kürşat Demirpolat, Sarayönü’nde 2020-2021 döneminin buğday ve arpa üretimi açısından geçmiş yıllara göre bir hayli olumsuz geçtiğini söyledi.

Hasat döneminin başlamasıyla elde edilen mahsul verileri hakkında açıklamalarda bulunan Demirpolat, “Dekarda 10 kg ürün veren yerlerde var, 50 kg veren yerde var. Nadiren de olsa 200 kilonun üstünde ürün elde ettiğimiz yerler var. Son dönemde elde edilen yağışlar ile birlikte buğdayda beklenti bir nebze olsun daha iyi. Arpa 2100-2600 TL arasında Konya’da işlem görüyor, Sarayönü’nde ise 2200-2500 TL arasında. Fiyatlar önceki senelere göre aslında iyi ama mahsulün kalitesi önceki senelere göre düşük. Geçen sene yemlik olarak kullanılan arpanın kalitesiyle, bu sene ki mahsulün kalitesi hemen hemen aynı.” diye konuştu.

“Mahsül az olduğu için değerli”

Kuraklık nedeniyle bu sene rekolte kaybının çok yüksek olduğunu belirten Demirpolat, şöyle konuştu:

“Elde edilen mahsul önceki senelere göre az olduğu için değerli. En kötü durumda çiftçinin biçer parasını çıkarır. Bu dönemde borcu olan çiftçinin durumu gerçekten çok zor. Devletin net olmamakla birlikte dekar başına 100 TL kuraklık desteği vereceği söyleniyor. Başhüyük bölgesinde %85 olarak hesaplanmış. Bu destek verilirse çiftçinin tohum masrafını çıkarabilir, ama ne mazot masrafına ne de gübre masrafına yeterli olmaz.”

“Piyasada tedirginlik hakim”

Buğday pazarı tüccarlarından Ahmet Çiçekler de şöyle konuştu:

“Zebir-Özkent taraflarında kuraklık daha fazla hissedildiği için dekarda 50 kg veren tarlalar var. Sarayönü civarında ise 300-500 kg arasında değişiyor. Arpanın fiyatı, kalitesine göre 2300-2500 lira arasında değişiyor. Bu fiyatlar harmandan önce 2700-2800 arasında oynuyordu.

Piyasada tedirginlik hakim. Çiftçi kendince çok haklı. Masraflar çok arttı. Devlet borçları erteleyecekmiş, güzel haber ama yeterli değil. Devletimizin tohuma indirim yapıp, borçları ertelemesi çiftçiyi bir nebze olsun rahatlatır. Kuraklık desteği verilirse, dekarda 100 TL dan bahsediliyor, çiftçinin yaralarına biraz da olsa merhem olur.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım-Hayvancılık Haberleri