Hastane kan kaybediyor

Sarayönü Devlet Hastanesi'nde her dönem tekrarlayan sorunlar yeniden hortladı. Yıllar içerisinde biriken problemlerin hat safhaya ulaşması ile hastane gün geçtikçe kan kaybediyor. Hiçbir dönemde suların durulmadığı hastanede,...

Sarayönü Devlet Hastanesi'nde her dönem tekrarlayan sorunlar yeniden hortladı. Yıllar içerisinde biriken problemlerin hat safhaya ulaşması ile hastane gün geçtikçe kan kaybediyor. Hiçbir dönemde suların durulmadığı hastanede, yeniden kılıçların çekilmesinin ardından bu kez en büyük yarayı hastane ve hastalar aldı. Yaşanan çeşitli problemlerden dolayı hastanede diş polikliniği dışında kadrolu uzman doktor kalmazken, görevlendirmelerin de iptal edilmesinin ardından poliklinikler doktorsuz kaldı.

Bu durumun en büyük olumsuz yansıması ise hastalara oldu. Dahiliye, diş polikliniği ve iki günde bir gelen çocuk doktoru dışında hastanedeki diğer polikliniklerin kapısına kilit vuruldu. Göz, Kadın Hastalıkları ve Genel Cerrahi bölümlerinin bundan sonra hizmet vermeyeceği öğrenildi. Şimdilik geçici görevlendirme ile açık kalan dahiliye ve çocuk polikliniklerinin, yılbaşından sonraki durumu da belirsizliğini koruyor.

Devlet Hastanesi, Sarayönü'nün en sıkıntılı kurumu olmaya devam ediyor. En fazla yönetici sirkülasyonunun yaşandığı kurum, ilçenin en büyük kanayan yaralarından biri. Suların hiçbir dönemde durulmadığı hastanede sadece yöneticileri değiştirmek, bugüne kadar yaşanan sıkıntılara çözüm olmadı.

Sarayönü Devlet Hastanesi, en büyük zararı, kurum içerisinde yaşanan güç savaşlarından görüyor. Entrika ve dedikoduların eksik olmadığı hastanede yaşanan hizipleşme yüzünden sistem tamamen çökme noktasına geldi. Yönetiminden sağlık çalışanlarına, memurlarından temizlikçilerine kadar her kademeye sirayet eden sıkıntı ve mücadeleler içerisinde, bireysel cephelerin yanı sıra ortak menfaatler çerçevesinde oluşan grupların lobi çalışmaları hastanenin temelini oymaya devam ediyor.

Herkesin birbirinin ayağını kaydırmaya çalıştığı hastanenin bu durumu karşısında en büyük mağduriyeti ise vatandaşlar yaşıyor. Sarayönü Devlet Hastanesi, ilçe merkezi ve mahallelerinin yanı sıra Altınekin, Dedeler, Kolukısa ve Kadınhanı'nın yakın mahallerine de hizmet veriyordu.

Hastanede doktor kalmadı

Halihazırda hastanede diş polikliniği dışında kadrolu uzman doktorla hizmet veren poliklinik bulunmuyor. Bunun haricinde daha önce iki kadrolu doktorla hizmet veren dahiliye polikliniğinin biri kapanırken, açık kalan da geçici görevlendirme ile gelen doktorla hizmet vermeye çalışıyor.

Bunun yanında Çocuk Hastalıkları Uzmanı'nın mecburi görev süresi dolduğu için hastaneden ayrılması, krizi derinleştirdi. İlçede en çok ihtiyaç duyulan bölümlerden biri olan çocuk polikliniği iki günde bir geçici görevlendirme ile gelen doktorlarla hizmet vermeye çalışıyor. Öte yandan Cuma günleri hafta bir gün hizmet veren Kadın Hastalıkları, Göz ve Genel Cerrahi bölümleri de artık hizmet vermeyecek.

Doktorlar gelmek istemiyor

Öte yandan adı kötüye çıkan ve döner sermaye sıkıntısı olan hastaneye, resen atamalarında onaylanmamasının ardından hiçbir doktor gelmek istemiyor. Kadrolu doktor bulunmadığı için de yatan hasta servisindeki hizmetler tamamen durma noktasına geldi. Soruşturmaların eksik olmadığı ve herkesin kendi krallığını ilan ettiği hastanede hiçbir kurumsallık kalmazken birçok çalışan kendi kadrosu dışındaki işleri yapmaya uğraşıyor.

Hastalara büyük şok

Tüm yaşananların ardından hastanenin geldiği son noktada muayene ve tedavi için başvuran hastalar ise karşılaştıkları tablo karşısında şok yaşıyor. Özellikle cuma günü ilçenin taşra mahallelerinden ve Altınekin, Dedeler, Kolukısa gibi dış yerleşimlerden gelen hastalar polikliniklerin kapalı olduğunu görünce büyük şaşkınlık yaşadı. Ne yapacağını bilemeyen hastalar, bir süre bekledikten sonra tepki göstererek hastaneden ayrıldı.

Büyük mağduriyetler başladı

Hastanenin doktorsuz kalmasının ardından, kış döneminin de etkisiyle en büyük mağduriyeti yaşlılar ve çocuklar yaşamaya başladı. Temel branşlardaki eksikliklerden dolayı hastalar Konya'ya gitmek zorunda kalırken, hastaların kış döneminde ulaşım problemini nasıl aşacağı insanları düşündürüyor. Kış şartları olmasa bile Karabıyık, Çeşmelisebil, Kadıoğlu, Boyalı gibi mahallelerde yaşayan vatandaşların hastane için Konya'ya gidecek oluşturması büyük zorluk oluşturuyor.

"Süreç uzarsa kapanmak zorundayız"

İlçenin tek optikçisi olan Oya Kocaoğlan, Göz Polikliniğinin artık hizmet vermeyecek olmasıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Haftada bir gün hizmet veren göz polikliniğinin artık hizmet vermeyeceğini öğrendik. Bu durumda bizim faaliyet alanımız kalmıyor. Biz elimizden geldiği kadar Sarayönü'nde hizmet vermeye devam edeceğiz ama bu süreç çok uzar, 5-6 ayı geçerse işyerimizi kapatmak zorunda kalacağız. Biz ilçenin tek optikçisiyiz ve işyerimizi kapatmamız durumunda ne yazık ki en büyük mağduriyeti vatandaşlarımız yaşayacak. Her durumda Konya'ya gitmek zorunda kalacaklar. Biz işyerimizi açtığımızda ilk altı ay vatandaşların tamiratlarından başımızı alamadık. Vatandaşlarımız her türlü hizmeti rahatlıkla alabiliyordu ama şimdi yine eski duruma dönecek." dedi.

Bağcı, "büyük sıkıntılar olur"

Özellikle kadın, yaşlı ve çocuk hastalar için çok büyük sıkıntılılar yaşanabileceğini belirten Eczacı Hülya Bağcı, yaptığı açıklamada: "Sarayönü 26 mahallesiyle 1100 kilometrekarelik alana yayılmış yüz ölçümü büyük bir ilçe. Devlet Hastanemiz bu geniş alana hizmet veriyor. Cuma günleri ilçe de halk pazarının kurulması nedeniyle hastanenin de en yoğun günü oluyor. Cuma günü sabah erkenden gelen pek çok hasta, muayenesini olamadı. Hastaneden gelen hastalar çocuk, kadın doğum ve göz doktorlarının neden gelmediğini bize sordular. Bir kaç saat sonra Aralık ayında bu uzmanlara randevu verilmeyeceği bilgisi geldi. 2019 yılı içinde de bu uzmanlar gelir mi bilmiyoruz. Özellikle ilçe merkezine uzak kalan, 45 dakika, 1 saat yol gelen Kadıoğlu, Çeşmelisebil, Gözlü, Boyalı mahallesi hastaları soğuk, buzlu, karlı yollardan geldiklerini belirterek tepki gösterdi. Ladik mahallesi ilçeye yakın fakat 9 bine yakın nüfusu var. Buradan gelen hastalar özellikle Çocuk ve Kadın doğum doktorları gelmediğini görünce tepki göstererek Konya'ya gitti. Umarım 2019'da bu durum düzelir. Düzelmezse özellikle kadın, yaşlı ve çocuk hastalar için çok büyük sıkıntılılara neden olur." şeklinde konuştu.

Özşahin, "sözleşmeli hekimler getirilmeli"

Eczacı Hakan Özşahin ise hastanedeki doktor probleminin sözleşmeli hekim ataması ile çözülebileceğini öne sürerek şunları söyledi: "Doktorların burada kalmak istememelerin en büyük nedenlerinden bir tanesi de döner sermaye. Görevlendirme ile gelen doktorlar da hastalarla kadrolu doktorlar gibi ilgilenmiyor. İlgilense bile hasta yatıramıyor. Doktor sirkülasyonunun önüne geçebilmek için sözleşmeli hekim ataması ile çakılı kadro uygulanabilir. Uzman hekim olmadığı dönemleri daha öncede yaşadık biz. Büyük kayıplarımız oldu. Görevlendirme ile gelen doktorlar Konya'ya hasta taşıma çabası içerisine giriyor. Bizim açımızdan durum sıkıntılı ama burada esas mağduriyeti yaşayacak olan hastalar."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri