Ulaştırma alanında düzenlemeler içeren Türk Sivil Havacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Yeni yasa, havalimanları ve hava araçlarında güvenlik önlemlerini artırmayı hedefliyor.
Havalimanlarındaki güvenlik uygulamaları ve denetimleri, Uluslararası Sivil Havacılık Anlaşması olan Chicago Sözleşmesi’ndeki şartlara göre yeniden düzenleniyor.
Düzenleme ile tüm yolcular cihazla aranacak. Cihazla aranmanın yetersiz kaldığı durumlarda el ile arama yapılacak. Yolcu kendisinin ve eşyasının elle aranmasını kabul etmediği takdirde havaalanı ve hava aracına kabul edilmeyecek.
Bu işlem sırasında şüpheli görülen eşyalar açılabilecek ve taşınması yasaklı nesneler 'emanet'e alınabilecek.
Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası anlaşma hükümleri ise bu düzenleme kapsamında saklı kalacak.
Havacılık güvenlik tedbirleri, can ve mal güvenliğini sağlamak, hava araçlarına, havacılık tesislerine ve kişilere yönelik yasa dışı eylemleri önlemek amacıyla genel kolluğun gözetiminde özel güvenlik görevlileri tarafından uygulanacak.
Özel güvenlik görevlileri, havaalanı mülki idare amirinin yazılı emrine dayanarak genel kolluk gözetiminde havacılık tesislerine girişte kişilerin üstünü, eşya, bagaj, kargo ve mallarını teknik cihazlarla ve gerektiğinde el ile kontrol edebilecek ve arayabilecek.
Güvenlik sistemi veya cihazlarla yapılan kontroller sırasında, bagaj, kargo ve diğer mallar, havacılık güvenliğinin ihlal edileceği şüphesi doğarsa, havaalanı mülki idare amirinin yazılı emriyle yolcusu veya sahibi olmaksızın genel ve özel kolluk gözetiminde özel güvenlik görevlileri tarafından teknik cihazlarla ve gerektiğinde el ile aranabilecek, açılabilecek ve taşınması yasaklı nesneler emanete alınabilecek.
Bu konuda, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun adli aramaya ilişkin hükümleri saklı kalacak.