Geçtiğimiz günlerde 13 yaşındaki Türk satranç oyuncusu Yağız Kağan Erdoğmuş, Norveçli büyük satranç ustası Magnus Carslen'i mat ederek tarihe damga vurdu. Erdoğmuş, 33 yaşındaki rakibi Carslen'i, 41,2 saniyede mat ederek yeni bir başarıya imza atmış oldu. Yaşanan bu başarının ardından satranca olan ilgi de artmaya başladı.
Konyalı Satranç Hocası Kadir Şişman, satrancın önemini anlattı.
Satranç çocukların sevdiği, beğendiği ve oynadığı bir oyun olduğunu belirten Şişman, ''Aynı zamanda biz vücut sağlığımızı korumamız için spor yapıyoruz. Bedenimiz iyiyse ama akıl sağlığımız yerinde değilse spor bir işe yaramaz. Satranç akıl ve beyin sağlığımızı da koruyan bir spordur. Hem spor hem oyundur ve çocuklar bu yüzden severler.'' dedi.
Satranç sosyalleşmeyi ve kişisel gelişmeyi de sağladığına dikkat çeken Şişman, ''Satranç her şeyden öte bir bilimdir. O yüzden satranç meraklı olmayı ve bilimsel bir gelişmeyi sağlar. Çocuklar satrancı öğrenirken hırslı olmayacak. Çünkü satranç bize sabırlı olmayı, zamanı kullanmayı, büyüğüne, küçüğüne, toprağa ve hayvana saygı duymayı öğretir'' ifadelerini kullandı.
Hayatta attığımız her adımın bir satranç olduğunu da belirten Şişman, şunları söyledi:
''Satranç sadece kendince bir oyun değildir. Satranç hayattır. Hayatta attığımız her adım satrançtır. Hayatta da kırmızı ışıkta bir kez geçersin şansın yaver gider ikincisinde ise tır üzerinden geçer. Satrançta iki kural hatasında oyunu kaybederiz. Satranç hayattır. Önce kurallara uymayı öğretir. Kurallar ne için konulmuş onu öğretir. Geri dönüşü yoktur. Yaptığın hamleyi geri alamazsın. Dokunduğun taşı oynamak zorundasın. Satranç sorumluluk almayı öğretir. Verdiğin kararı uygulamayı öğretir. Ama uyguladığın kararda da da sorumluluğu sen alacaksın ve sonucuna katlanacaksın. Satranç aynı zamanda tercih etmeyi, karar vermeyi öğretir. Önüne seçenek çıkar hangi hamleyi yapacağını düşündürür. Hamleyi yapacaksın ama kendin karar alacaksın. Dışardan yardım aldığın zaman o senin kararın değildir. Dışarıdan başkasının kararıdır. Yani bu durum çocuğun gelişiminde karar vermeyi de öğretir. Yani kısaca kişiliğini öğretir, yaşamın mücadelesini öğretir. Zamanı kullanmayı, sabırlı olmayı, saygı duymayı öğretir. Zaten gerisi de insan olmaktır.''