Hayvan destekleme projesi bakanlığa sunuldu

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği ve Sarayönü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen “Hayvan destekleme projesi” Salı günü Tarım ve Orman Bakanlığına sunuldu. Projenin yürütülmesi...

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği ve Sarayönü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen “Hayvan destekleme projesi” Salı günü Tarım ve Orman Bakanlığına sunuldu. Projenin yürütülmesi ve takibini ise Sarayönü Süt Üreticileri Birliği gerçekleştirecek.

Sarayönü ilçesinde faaliyet gösteren ve birlik üyesi olan üreticilere gebe düve desteği verilmesinin amaçlandığı projenin tutarı ise 11 milyon 200 bin lira.

Proje kapsamında öncelikli olarak 40 işletmeye 6’şar adet gebe düvenin dağıtımını yapılacak.

 

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği ve Sarayönü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen 11 milyon 200 bin liralık “Hayvan destekleme projesi” Tarım ve Orman Bakanlığına sunuldu.

Sarayönü ilçesinde faaliyet gösteren ve birlik üyesi olan 40 işletmeye 6’şar adet gebe düve desteği verilmesinin amaçlandığı proje Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Ceran ve Tarım Danışmanı Mehmet Dutkun tarafından Salı günü bakanlığa teslim edildi.

Hayvan destekleme projesi hakkında açıklamalarda bulunan Murat Ceran, projenin amacının bölgede azalma gösteren üretimi yeniden canlandırmak olduğunu belirtti.

Ceran, proje ile birlikte bakanlıktan yaklaşık olarak 240 gebe düve taleplerinin olduğunu belirterek projenin onaylanması halinde takibinin Sarayönü Süt Üreticileri birliği tarafından yapılacağını, veteriner desteğinin ise İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından sağlanacağını belirtti.

Proje ile birlikte ilçede faaliyet gösteren işletmelerin yeniden canlandırılmasının hedeflendiğini belirten Ceran “Sarayönü ilçesinde faaliyet gösteren süt işletmelerinin hayvancılık sektöründe girdi maliyetlerinin artmasına bağlı olarak i faaliyetlerinde ciddi oranda bir azalma meydana geldi. Sarayönü Süt Üreticileri Birliğinin üye sayısında ve yıllara göre oranlandığı zaman toplanan süt miktarında yaklaşık olarak yüzde 30’a varan bir azalma meydana geldi.

Sarayönü’nde süt üretimi yapan işletmelerin yüzde 50’si pasif duruma geçerek faaliyetlerinin bir kısmını durdurdu. Bir çoğu hayvanlarının önemli bir kısmını elinden çıkardı.

Bunun neticesinde bölgede ki hayvancılığı tekrar canlandırmak, süt üretimini arttırmak kararsız kalan üreticilere tekrar bir ivme kazandırmak için böyle bir projeye ihtiyaç duyduk. Gelinen noktada yeniden hayvan alıyım, üretim yapayım, para kazanayım iştahı üreticilerde kalmadı.

Pandemi öncesi 8 bin ile 10 bin lira arasında gebe düve alınabiliyorken, şu anda 50 bin ile 70 bin lira arasında fiyatları değişiyor.

Parası olan üreticiler bile hayvan fiyatları arttığı için üretimden kaçar hale geldi.

Bu sebeple hayvancılık sektörü geriye gidiyor. Bu da milli ekonomiye ve ülke ekonomisine yansıdığı için aslında çok ciddi zararlar veriyor. Bu durumun şu dönemde çözülmesi gerekir ki ilerleyen dönemlerde bu sorun çözülmezse belki de hayvanlara bakacak üretici bulamayacak duruma geleceğiz.

“240 gebe düvenin dağıtımı nasıl yapılacak”

Öncelikli olarak 40 tane işletme belirleyeceğiz. Belirlemiş olduğumuz bu 40 işletmeye 6’şar adet gebe düvenin dağıtımını gerçekleştireceğiz. 40 işletmeyi belirlerken ise belirli kriterlerimiz olacak.

İşletmelerimiz en az 1 yıllık geriye dönük faaliyetlere sahip olacak. Fiziki çardak varlığı manuel ya da otomatik süt sağım makineleri bulunduracak. Şehit ya da gazi yakını varsa öncelik hakkını elde edecek. Bir de genç üreticileri desteklemek için 40 yaş altı ve bayan üreticiler öncelik hakkına sahip olacak. Ayrıca işletmelerimizin Sarayönü ilçe sınırları içerisinde olması önceliklerimizden bir tanesi olacak” dedi.

“Süreç nasıl işleyecek”

Şöyle izah edeyim. Örnek veriyorum 100 üretici başvurusunu gerçekleştirdi. 100 üreticiden 60 adet kriterleri sağlayan üreticileri belirledik. Bu üreticileri 40 asil 20 yedek olarak listeleyeceğiz. 40 üreticiden vazgeçen olursa yedek listeden üreticileri dâhil edeceğiz. Daha sonra işletmelerimize 3 yıllık sözleşme ile 3 erkek 3 dişi düve dağıtımını gerçekleştireceğiz. Bu 3 yıllık süreç içerisinde işletmelerimiz kesinlikle hayvanları kesime gönderemeyecek, ya da satışını gerçekleştiremeyecek. Gebe düveler yaklaşık 3-4 ay içerisinde ilk yavrularını verecek. Bu yavruların küpeleri takılacak, aşıları tamamlanacak. Her işletmeden birer buzağıyı Süt Birlik olarak teslim alacağız. Daha sonra 40 işletmeden toplamış olduğumuz 40 buzağıyı aynı kriterler doğrultusunda 4’e ayırarak 10 farklı işletmeye daha dağıtacağız. Yaklaşık 8-9 aylık periyotlar içerisinde işletme sayımız 55’e çıkarken, azalan süt miktarını arttırmayı ve üretimi yeniden canlandırmayı hedefliyoruz. Projemiz şu anda bakanlık tarafından inceleniyor. Biz %100 hibe talep ettik. Bakanlığımız inceledikten sonra nihai kararını verecek” şeklinde konuştu

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım-Hayvancılık Haberleri