Kurban bayramı öncesinde veya sonrasında yaşanan hayvan sirkülasyonu bazı salgın ve bulaşıcı hastalıklara neden olabiliyor. Sarayönü İlçe Tarım Müdürü Güngör Çiğdem, Kurban Bayramına sayılı günler kala kurban kesecek olanlara önleyici tedbirler almaları gerektiği uyarısında bulundu.
Çiğdem, kesilen hayvanlara ait hastalıklı organların kedi ya da köpeklere verilmemesi gerektiğini, bu organların gömülerek imha edilmesinin daha uygun olacağını vurguladı.
Kurbanlık hayvan satan kişilerin, sattıkları hayvanlara ait pasaportun satıcıyla ilgili kısmına ‘Kurbanlık olarak satıldı’ ibaresini yazarak Tarım Müdürlüklerine teslim edilmesi gerektiğini anımsatan Çiğdem, “Kurban Hizmetleri Komisyonu’nca belirlenen yerlerde kurbanlık olarak kesilen sığır cinsi hayvanlara ait kulak küpeleri, pasaportları ve numaraların listesi komisyonca görevlendirilmiş personel tarafından Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne teslim edilecektir. Köylerde kesilecek sığır cinsi hayvanların kulak küpeleri ve pasaportları, vatandaşlarımız tarafından mahalle ve köy muhtarlarına teslim edilmelidir. Koyun ve keçi türü hayvanların tanımlanması, tescili ile izlenmesi yönetmeliği resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş, buna bağlı uygulama talimatı da yayımlanmış olup, kulak küpesi takılı olmayan ve nakil belgesi bulunmayan küçükbaş hayvanlar için menşe şahadetnamesiyle sağlık raporu verilmeyecektir. Çalıntı ya da belgesiz hayvan nakillerinin engellenmesi amacıyla Jandarma Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğü gerekli tedbirleri alacaktır.” dedi.