HAYVANLARI SEVELİM

İnsanlar, hayvanlar ve bitkiler doğada dengeyi oluştururlar. Doğayı yaşanılır ve güzel yapan bu dengedir.Sağlıklı, mutlu yaşamamız öncelikle doğadaki bu dengeyi korumamıza bağlıdır. Hayvanlar son derece önemli ve değerli...

İnsanlar, hayvanlar ve bitkiler doğada dengeyi oluştururlar. Doğayı yaşanılır ve güzel yapan bu dengedir.

Sağlıklı, mutlu yaşamamız öncelikle doğadaki bu dengeyi korumamıza bağlıdır. Hayvanlar son derece önemli ve değerli canlılardır.

Hayvanların düşünme ve konuşma yeteneği olmadığından pek çok ihtiyaçlarını karşılamak için insanlara muhtaçtır. Özellikle kış aylarında barınma ve yiyecek ihtiyaçları için, insanların yardımı gerekir.

İnsanların hayvanlarla ilişkileri ilkçağdan bu yana sürmektedir. Dünya Hayvanları Koruma Derneği, 1931'de (4 Ekim) gününü Hayvanları Koruma Günü olarak kararlaştırdı. Bugünden sonra hayvan sevgisi ve korunmasında önemli gelişmeler sağlandı.

15 Ekim 1978'de Hayvan Hakları Evrensel Bildirisi yayınlandı. Bütün hayvanlar yaşama hakkına sahiptir. Bizler için çok değerlidir. Hayvanların önemini anlatan (Besin zinciri) önemlidir. Besin zinciri, hangi hayvanın hangi besinlerle beslendiğini gösterir.

Örneğin Kartal yılan ile yılan fare ile beslenir. Kartallar olmasaydı yılanlar, yılanlar olmasaydı fareler çevreye saldırırdı. Hayvanlar bize tüketebileceğimiz besinleri de verir. Arı bal, inek, manda, koyun ve keçi süt, tavuk, kaz, hindi yumurta verir.

Bazı hayvanların etini yeriz. Balık, koyun, inek, keçi, kümes hayvanları, ördek ve tavşan. Hayvandan alınan sütle, kaymak, peynir, yoğurt yapılır. Hayvanları sevmeli, korumalı onlara zarar vermemeliyiz.

Hayvanlar, görürler, duyarlar, hissederler, ama kendilerini hareketleriyle anlatırlar, ihtiyaçlarını dile getiremezler. Hayvanlar insanlara huzur verir. At, eşek, öküz, manda, fil, deve, geyik gibi hayvanların gücünden yararlanırız.

Köpek, iyi bir bekçidir. Kediler, fareleri yakalar. Kuşlar topraktaki zararlı böcekleri yer. Birçok hayvan insanlar tarafından evcilleştirildiği için insanlarla bir arada yaşamaktadır.

Evcilleştirilmeyenler, doğada, ormanlarda, dağlarda, denizlerde yaşamaktadır. Her canlının yaşamı değerlidir. İnsan dostu olan, sevgiye ihtiyaç duyan, korunmak ve kollanmak isteyen hayvanlar bize Yüce Allah'ın emanetidir.

Her insanın içinde hayvan sevgisi olmalıdır. Hayvanlara karşı şefkatli ve merhametli olmalıyız. Bu dünya bizim olduğu kadar hayvanlara da aittir. Onlara yaşam alanı bırakmalıyız. Yaşadıkları yeri temiz tutmalıyız.

Onlara asla eziyet etmemeliyiz. Hayvanı okşamak onu mutlu eder. Haberleşmede güvercinlere sık sık başvurulduğu dönemler yaşadık.

Etinden, sütünden, derisinden, gücünden, yününden, yumurtasından yararlandığımız hayvanların bütün türlerini sevmeyi öğrenmeliyiz.

Köpeklerin koku alma duyuları çok güçlüdür. Avlanmada yardımcıdır. Solucanlar toprağı havalandırır.

Tıp deneylerinde kullanılan hayvanlar vardır. Hayvanat bahçeleri oluşturularak, hayvanlar koruma altına alındı. Doğadaki ortak yaşam birliğinin bozulması, kısa sürede insan yaşamına da büyük zarar vermektedir. (Kuşlar, doğa adlı annenin güzel çalgıcılarıdır. G. DOUGLAS)

(Karıncadan ibret al, yazdan kışa hazırlan. TÜRK ATASÖZÜ)

(İnsan ruhunun bir parçası hayvan sevgisini tadana kadar uyanmaz. A. FRANCE)

DOST HAYVANLAR Ne karıncayı incit kardeşim, Ne serçeyi dışla, Dostumuz hayvanları insan gibi karşıla. İyilik dediğin şey kardeşim, Karşılıksız olmalı. O kuş gibi yüreğin hep sevgiyle dolmalı. (Aziz SİVASLIOĞLU)

Üstü çayır biçilir, Altı çeşme içilir. (Koyun)

Hoplar ama tavşan değil, Yüzer ama balık değil. Yeşil ama yaprak değil. (Kurbağa)…

SAYGILARIMLA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Köşe Yazıları Haberleri