Her gün ağrı kesici kullananlar dikkat! Hiç de masum değiller

Ağrı kesicileri sık sık, hatta her gün kullananlara önemli bir uyarı geldi. Uzmanlar, her gün ağrı kesici ilaç kullanmanın vücuda verdiği zararları tek tek sıraladı. Peki ağrı kesiciler hangi sıklıkta kullanılabilir? Fazla kullanımında zararları neler? İşte ayrıntılar…

Ağrı kesiciler, ilaçlar arasında en fazla kullanılan ilaç grubunda yer alıyor. Ancak uzmanlar, her gün ağrı kesici kullanmanın böbrekler ve mide başta olmak üzere pek çok organa zararlı olduğunu vurguladı.

Uzmanlara göre ağrı kesici ilaçların yoğun olarak kullanımı böbrek yapısını bozup, böbrek yetersizliğine neden oluyor, bağışıklık sistemini baskılıyor, mide ve sindirim sistemi ile diğer organlara zarar veriyor, karaciğeri derinden etkiliyor.

Bir kişi yaşamı boyunca bir kilogram ağrı kesici kullanırsa o kişinin böbrekleri belli bir seviyede bozuluyor, kişi 2-3 kilogram ağrı kesici ilaç kullanırsa, bu kişilerde böbrek rahatsızlığı görülüyor.

Örneğin bir kişinin yüksek tansiyon sebebi ile ense kısmından başlayan omuz kısımlarına doğru ilerleyen ağrısı mevcut ise bu rahatsızlık tedavi edilmeyip, kişi kendi kendine ağrı kesici alırsa böbrekleri zarar görebiliyor. Eklem ağrıları olan bir birey bu rahatsızlığı tedavisini sağlamak yerine ağrı kesici kullanırsa mevcut hastalığın üzerine yeni bir rahatsızlık ilave etmiş oluyor.

İç Hastalıkları uzmanı Sergei Tikhonov Mechnikov, bu ilaçların insan vücudu üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.

Tikhonov'a göre, steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) gibi ağrı kesiciler, mide ve bağırsak mukozalarına zarar vererek iltihabı ve ağrıyı azaltırken aynı zamanda kan akışını bozup koruyucu mukus üretimini azalttı.
Araştırmalar, NSAID'lerin uzun vadede mide kanseri riskini artırdığını gösterdi.

Tikhonov, bu ilaçların mideye zarar verme olasılığını keskin bir şekilde artırdığını belirtti. Ayrıca, asidik mide suyu ve safra gibi mideye zarar verici maddelerin üretimini artırarak gastrointestinal sistemde ciddi sorunlara yol açtığını ifade etti.

Beslenme uzmanı Dr. Ayşe Demir de bu konuda uyarılarda bulundu. Demir, "Her gün ağrı kesici kullanan kişiler, mide-bağırsak sistemine zarar veren ilaçları kullanmaktadır. Bu durum, uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir" dedi.

Yapılan bir çalışmada uzun süreli ağrı kesici kullanımının mide ve bağırsak kanaması riskini yüzde 50 oranında artırabileceğini ortaya koydu. Bu bulgu, ağrı kesicilerin dikkatli bir şekilde kullanılması gerektiğini vurguladı.

Başka bir araştırma, asetaminofen içeren ilaçların aşırı kullanımının karaciğer hasarına yol açma riskinin yüzde 30 oranında arttığını gösterdi. Bu durum, özellikle yüksek dozda kullanımda dikkat edilmesi gereken bir konu olduğunun altı çizildi.

Diyetisyenler ve doktorlar, ağrı kesicilerin yalnızca gerektiğinde ve önerilen dozlarda kullanılmasını tavsiye etti.

Diyetisyenler ve doktorlar, "Ağrı kesiciler, kısa süreli kullanım için uygundur, ancak uzun süreli kullanımları ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir" uyarısında bulundu.

Ağrı Yönetimi Uzmanları ise "Ağrı kesici kullanımı yerine, ağrının nedenini bulmak ve tedavi etmek daha sağlıklı bir yaklaşımdır. Alternatif tedavi yöntemleri ve yaşam tarzı değişiklikleri de ağrı yönetiminde etkili olabilir" şeklinde görüş belirtiyorlar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri