Hicri yılbaşı ne zaman? 2023 hicri yılbaşı tarihi belli oldu

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı vakit hesaplamalarına göre bu yıl hicri yılbaşı 19 Temmuz 2023 Çarşamba günü idrak edilecekMuharrem ayının ilk günü ile Zilhicce ayının son gecesini birbirine...

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı vakit hesaplamalarına göre bu yıl hicri yılbaşı 19 Temmuz 2023 Çarşamba günü idrak edilecek

Muharrem ayının ilk günü ile Zilhicce ayının son gecesini birbirine bağlayan Hicri yılbaşı, Hazreti Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicreti, İslam aleminde hicri takvimin başlangıcı olarak kabul ediliyor.

Müslümanlar için bir dönüm noktası olan hicret, tarihte yeni bir sayfa açmıştır. Hz. Ömer’in halifeliği döneminde hicretin gerçekleştiği gün, Hz. Ali’nin teklifiyle hicrî takvimin başlangıcı sayılmıştır. O günden itibaren de İslam âleminde 1 Muharrem hicrî takvimin başlangıcı olarak kabul görmüştür.

Muharrem ayı başlıyor. Aşure ayı olarak da bilenen ve Müslümanlar tarafından Hicri yılbaşı olarak kabul edilen Muharrem ayı Kur'an-ı Kerimde kıymet verilen dört aydan biridir. Muharrem ayı başlangıcı, aynı zamanda Hicri yılbaşı olarak kabul edilir. Bu nedenle bu ayda yapılan ibadetler çok kıymetlidir.

Muharrem ayı 19 Temmuz Çarşamba günü idrak edilecek. Muharrem ayının 1. günü aynı zamanda Hicri yılın başladığı gündür. Muharrem ayı 16 Ağustos Perşembe günü sona erecek. Hicri takvime göre 1444 yılı sona erecek ve 1445 yılı başlayacak. Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü ise 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor.

Sarayönü İlçe Müftüsü İbrahim Yazar Hicri Yılbaşı ve Muharrem ayı münasebetiyle açıklamalarda bulundu. Müftü Yazar, ‘Allah ile misakımızı, Rasûlüllah ile biatımızı yenileyelim’ dedi.

‘Hicretin gerçekleştiği yıl aynı zamanda hicri takvimin de başlangıç yılıdır’

Müftü Yazar, ’19 Temmuz Çarşamba günü itibariyle yeni bir hicri yıla girmiş olacağız İnşallah. Hicretin gerçekleştiği yıl aynı zamanda hicri takvimin de başlangıç yılıdır. O halde geliniz, geçen bir yılın, geride bırakılan bir ömrün muhasebesini yapalım. Allah ile misakımızı, Rasûlüllah ile biatımızı yenileyelim.’

‘Bugünü milat kabul edelim’

‘Haramlardan ve günahlardan, helal ve tertemiz bir hayata hicret için bugünü milat kabul edelim’ diyen Müftü Yazar, ‘Bu vesileyle yeni senemizi tebrik ediyor, hicrî 1445 senesinin ülkemiz, milletimiz, İslam âlemi ve Sarayönü’lü hemşehrilerimiz için hayırlara vesile olmasını Cenâb-ı Hak’tan niyaz ediyorum’ dedi.

HİCRİ TAKVİME GÖRE ÖNEMLİ GÜNLER

Hicri Yılbaşı: 19 Temmuz 2023 Çarşamba

Aşure Günü: 28 Temmuz 2023 Cuma

Mevlid Kandili: 26 Eylül 2023 Salı

HİCRİ TAKVİMİN AYLARI

Hicrî takvi İslami, Müslüman ya da Arap takvimi, 1 yılı 354 ya da 355 gün olan ve 12 kameri aydan oluşan, İslam peygamberi Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicretini başlangıç yılı (1. yıl) kabul eden ve Ay'ın Dünya çevresinde dolanımını esas alan bir takvim sistemidir. Hicretin, Muharrem ayı yani takvimin başlangıç günü ya da ayıyla bir ilgisi yoktur.

Hicri takvimde 12 ay bulunmaktadır. Hicri takvimi ayın döngüsüne göre hesaplandığı için, güneş döngüsüne bağlı Miladi takvimden yaklaşık 10 gün kısadır. Bu da yıllar geçtikçe Hicri takvimin farklı mevsimlere rast gelmesine neden olmaktadır. El-Biruni ve El-Mesûdî İslam öncesi Arapların ve Müslümanların aynı ay isimlerini kullandıklarını ifade etmişlerdir.

MUHARREM

Haram (mübarek) kılınmış, Günah işlemenin yasaklanmış olduğu mübarek ayların ilkidir.

SAFER

Boş manasında, Gıda veya savaş için yola çıkılan ve evlerin boş bırakıldığı ay idi.

REBİÜLEVVEL

İlk bahar, İsmi baharda verilmiştir.

REBİÜLAHİR

Son bahar, İsim ilkden sonra geliyor.

CEMAZİYELEVVEL

İlk çorak toprak ya da ilk don. Yazın ismi verildiği için veya kışın su donduğu için

CEMAZİYELAHİR

Son çorak toprak ya da son don. İsim ilkden sonra geliyor.

RECEP

Saygı, onur. Mübarek ayların ikincisidir.

ŞABAN

Dağılmış, yayılmış. Su bulmak için dağılınan aydır.

RAMAZAN

Yanma, sıcak olma. Oruç ayı, en saygın ve değerli kabul edilen aydır.

ŞEVVAL

Yükselmiş. Gebe dişi develer kuyruklarını kaldırır.

ZİLKADE

Barışa sahiplik eden. Üçüncü mübarek aydır.

ZİLHİCCE

Hacca sahiplik eden. Hac ayıdır, son mübarek aydır.

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri