Hububat fiyatları açıklandı

Geçtiğimiz yıl Güneydoğu ve Çukurova bölgesinde buğday hasadı tamamlandıktan sonra Temmuz ayı ortalarında açıklanan ve İç Anadolu bölgesinde çiftçinin zarar etmesine yol açan buğday taban fiyatları, bu yıl Mayıs ayında...

Geçtiğimiz yıl Güneydoğu ve Çukurova bölgesinde buğday hasadı tamamlandıktan sonra Temmuz ayı ortalarında açıklanan ve İç Anadolu bölgesinde çiftçinin zarar etmesine yol açan buğday taban fiyatları, bu yıl Mayıs ayında açıklandı.

Geçen yıl tonu 800 lira olan buğdayın taban fiyatı bu yıl 870 lira olarak belirlendi. Protein oranı yüzde 13 ve üzerinde, süne oranı düşük olan kaliteli buğdaylarda ise ton başına 1110 liraya kadar çıkabilecek.

2018 müdahale alım fiyatının, Anadolu Kırmızı Sert Ekmeklik Buğday için ton başına 1050 lira olarak belirlendiğini açıklanırken, Anadolu Kırmızı Sert Buğdayı'nın ton başına geçen yıl ki fiyatı 940 lira olarak belirlenmişti. Proteini yüzde 12,5-13 arasında olan buğday için belirlenen fiyat olduğu kaydedilirken, proteini yüzde 13 ve üzerinde olan ve süne oranı düşük kaliteli buğdaylarda ise ton başına fiyatın 1110 liraya kadar çıkabileceği belirtildi. Alım fiyatı makarnalık buğday için ise ton başına 920 lira, süne oranı düşük ve proteini yüzde 12-13,5 olan buğday ise ton başına 1100 lira olarak belirlendi.

Öte yandan arpa fiyatı 825 TL, çavdar, tritikale ve yulaf ise 800 TL olarak belirlendi.

Geçtiğimiz yıl belirlen buğdayın taban fiyatı ile bu yıl belirlenen fiyatın karşılaştırması ise şu şekilde: Geçtiğimiz yıl 940 TL olan Anadolu Beyaz ve Kırmızı Sert Buğday, bu yıl 1050 TL'ye, 895 TL olan diğer beyaz ve kırmızı buğday 1000 TL'ye, yemlik buğday 800 TL'den 870 TL'ye yükseldi. Makarnalık buğday ise 1000 TL'den 1100 TL'ye yükselirken, düşük vasıflı makarnalık buğdayın fiyatı, 840 TL'den 920 TL'ye çıktı.

Bu fiyatlara ilave olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından buğdayda ton başına 50 lira prim ödemesiyle gübre, mazot ve sertifikalı tohumluk gibi destek ödemeleri yapılacak. AKS ekmeklik buğday için ton başına belirlenen bin 50 lira alım fiyatı, bakanlıkça verilen ton başına 145 lira prim ve diğer desteklerle birlikte ton başına bin 200 liraya kadar yükselmektedir. Üretici açıklanan bu fiyatla maliyete göre yüzde 60, yani ton başına 450 lira gelir elde etmiş olacak.

TMO'ya ürün teslim edecek üreticilerin, alım noktalarında herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için ÇKS bilgilerini güncellemeleri, randevularını almaları, ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri, anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri gerekiyor.

Ürününü TMO depolarına emanete bırakan üreticiler TMO'dan yüzde 30 avans alabilecek. Üretici ve tüccar, emanete bırakılan ürünler için TMO'nun anlaşmalı olduğu bankalardan kredi kullanabilecek. TMO'nun anlaşmalı olduğu bankalardan makbuz senediyle kredi kullanan tüm kesimlerin bankalara olan yükümlülüklerini yerine getirerek, ürünlerini TMO'ya satmamaları durumunda, bankalara ödemiş oldukları faizin yüzde 25'i TMO tarafından karşılanacak.

Ürün bedeli ödemeleri, ürünün TMO'ya teslim edildiği tarihten itibaren 10 gün içinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacak. Ürününü lisanslı depolar üzerinden ELÜS olarak TMO'ya satanlara ise ödemeler peşin yapılacak. Üreticilerden bu yıl da boşaltma ücreti alınmayacak ve böylelikle üretici ton başına ilave 7 lira gelir elde edecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım-Hayvancılık Haberleri