Hububat hastalıklarına dikkat

Sarayönü İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, hububat hastalıklarının bu günlerde risk oluşturabileceğini ifade edilerek hastalıklarla etkin şekilde mücadele edebilmesi amacıyla üreticileri uyardı.Sarayönü'nde...

Sarayönü İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, hububat hastalıklarının bu günlerde risk oluşturabileceğini ifade edilerek hastalıklarla etkin şekilde mücadele edebilmesi amacıyla üreticileri uyardı.

Sarayönü'nde yaşanan ılıman kış aylarında atılan tohumların tamamının kayıpsız olarak çıkması ve don zararının yaşamamasından dolayı, bu yıl hububat tarlalarında kök sayısı metrekarede olması gerekenden çok daha fazla yer aldı. Bu durum hububat tabanının ve köklerin havalanmasını zorlaştırırken, son günlerde düşen yağışlarla beraber hastalık riski de arttı.

Konuya ilişkin bilgilendirmelerde bulunan İlçe Müdür Vekili Gökhan Çıtak yaptığı açıklamada; "Özellikle son günlerde İlçemizde hakim olan yağışlı hava şartları, hububat hastalıkları için uygun şartları oluşturmaktadır. Bu nedenle ilçemiz genelindeki tüm hububat alanlarında önümüzdeki dönemde kök çürüklüğü, pas ve septorya hastalıklarının risk oluşturacağı tahmin edilmektedir. Ürünlerde kalite ve verimde ciddi kayıpların yaşanmaması için üreticilerin tarlalarını dikkatle kontrol etmeleri, olumsuz bir durum gördüklerinde ise zaman kaybetmeden mücadeleye başlamaları gerekiyor. Septoria yaprak lekesi, pas, kök çürüklüğü ve külleme gibi hastalıkların ortaya çıkması durumunda üreticilerimiz, ilçe müdürlüğümüze gelerek, teknik destek alabilirler." dedi.

"Altın yıl olabilir"

Hububat tarlalarında gelişimin çok güzel olduğunu anlatan Çıtak, şöyle konuştu: "Bu yıl kış aylarında hava sıcaklıklarının eksi derecelere çok fazla düşmemesi ve aralıklarla etkili olan yağışlar, hububat ekili tarlaların lehine oldu. Bölgemizde genel olarak çıkışlarda bir miktar tohum kaybı olduğu için çiftçilerimiz bunu tolere etmek için fazla tohum kullanır. Yağılı ve ılıman giden havanın etkisiyle bu yıl atılan tohumların hepsi çıktı. Dolayısıyla fazla atılan tohumlarda çıktığı için birim alanda olması gerekenden fazla bitki oluştu. Bu durum birçok olumsuzluklara yol açabileceği gibi tedbirleri iyi alınırsa rekor verim de getirebilir. Hastalıkların baş göstermesi durumunda mücadelenin iyi yapılması ve gübrelemenin bilinçli ve bitkinin ihtiyacına uygun şekilde parçalı olarak atılması ile ilçemiz bu yıl altın yılını yaşayabilir. Şu anda tarlalarda hububatın gelişimi yaklaşık 1 ay önden gidiyor. Çiftçilerimizin kalite konusunda mağduriyet yaşamaması için ilaçlama ve gübrelemeye dikkat etmesi, gerekirse teknik destek alması gerekiyor."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım-Hayvancılık Haberleri