Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ülkenin sıcak bölgelerinde hasat başlamasına rağmen alım fiyatını açıklanmamıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti'nin Kızılcahamam'da gerçekleşen 30. İstişare ve Değerlendirme Toplantısının kapanışında TMO 2022 buğday ve arpa alım fiyatları ile teşvikleri açıkladı
Gecikmeli yapılan açıklamada sert ekmeklik buğdayın fiyatının 6 bin 50, 1000 lira da prim olmak üzere 7 bin 50 lira Arpa için ise, 5 bin 500 lira alım ve 500 lira pirim bedeli olmak üzere toplamda 6 bin lira ödeme yapacağı açıklandı
Konya çiftçisi ve Ziraat Odaları açıklanan fiyatın beklentiyi karşılamadığını belirtti.
Artan girdi maliyetlerinin gölgesinde ekime devam eden çiftçiler, açıklanacak fiyatı beklediklerini kaydetmişti. Bunun yanında stratejik öneme sahip buğdayın ekim alanlarının geçen yıla oranla düştüğü de belirtilmişti. Belirsizlik ortamında ürünlerini satmak istemeyen çiftçiler, buğdaylarını depolamaya başlamıştı. Çiftçiler tedirginlikle beklerken TMO’dan açıklama yapıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Pazar günü Kızılcahamam'da yaptığı hububat alım fiyatları ile teşvikleri ile ilgili açıklamasının ardından TMO’dan yapılan resmi açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Toprak Mahsulleri Ofisimiz sert ekmeklik buğdaya bu yıl ton başına 6 bin 50 lira alım ve bin lira prim olmak üzere 7 bin 50 lira ödeme yapacak.
TMO'nun arpa alım fiyatı ton başına 5 bin 500 lira alım ve 500 lira prim bedeli olmak üzere toplamda 6000 lira olarak belirlenmiştir. Prim ödemesinden, ürününü Toprak Mahsulleri Ofisimize veren Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilerimiz yararlanabilecektir.”
"Buğdayı kendi ihtiyacımız için değil işleyip tüm dünyaya ürün olarak satmak için ithal ediyoruz"
"Muhalefet buğday ithal ediyoruz yaygarasını tekrarlamaktan geri durmuyor" diyen Erdoğan, şöyle konuştu:
Tarımsal faaliyetler hem çiftçilerimizin ana geçim kaynağı, hem 85 milyonun geleceğine güvenle bakabilmesinin garantisi olması bakımından stratejik bir sektördür. Dünyanın en önemli tahıl tedarikçileri, Rusya ve Ukrayna arasında ortaya çıkan savaş nedeniyle ortaya çıkan belirsizlik tarımda kendine özellikle yeterli olmayan ülkeleri çok ciddi şekilde tedirgin ediyor. Türkiye kendine yetecek ve hatta çoğu üründe dışarıya satacak kadar üretim yapan bir ülkedir.
Buğday başta olmak üzere çeşitli hammadde kademelerindeki yüksek ithalat sebebi kendi kendine yetersizliğimiz değil ülkemizin dünyanın en büyük gıda ihracatçılarından biri olmasıdır. Buğdayı kendi ihtiyacımız için değil onu işleyip tüm dünyaya ürün olarak satmak için ithal ediyoruz.
TMO'nun alım rakamları referans olacak farklı fiyat uygulamalarına gidilmeyecek
TMO'nun alım rakamları diğer kamu kurum ve kuruluşları için referans olacak farklı fiyat uygulamalarına gidilmeyecektir. Üreticilerimiz TMO hububat, alım pirime ilave olarak Tarım ve Orman Bakanlığımızca ödenecek olan mazot, gübre ve sertifikalı tohum desteklerini almaya devam edeceklerdir. Destek bizden, gayret sizden, bereketi Allah'tan diyerek yeni hasat döneminin ve alım fiyatlarının çiftçilerimize, milletimize, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.
Açıklanan fiyat beklentiyi karşılamadı
Açıklanan fiyatın beklentiyi karşılamadığını vurgulayan Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, “Hububat alımı taban fiyatı gecikmeli olarak açıklandı. Belli yörelerde hasat başladı. Özel sektörde bu fiyatlar zaten var. Devletin açıkladığı fiyat daha iyi olmalıydı. Açıklanan rakam hayırlı olsun” dedi.
Çelik, açıklanan taban fiyattan daha önemlisinin üretim maliyetlerinin düşürülmesi olduğunu belirterek; “Üretim maliyetleri belli. TMO’nun bu maliyetleri göz önünde bulundurarak bir fiyat açıklaması gerekirdi. Öyle ki üretim yapan çiftçiye bakanlık tarafından destek verilmesi gerektiğini her zaman söylüyoruz. Gerekli desteğin verilmemesi çiftçi için olumsuz bir durum.
Son dönemlerde maliyetler de arttı. Elektrik ve mazota gelen zamlar artarak devam ederken, çiftçi üretimden her geçen gün uzaklaşırken çiftçinin yanında olmamak büyük bir problem doğuruyor.” şeklinde konuştu.
Devlet üreticiyi korumalı
Çiftçinin tedirgin olduğunu aktaran Çelik, “Masraflarımız afaki biçimde arttı. Maliyetlerimiz yükseliyor. Konya’da maliyetler diğer illerden daha yüksek. Biz gerekli yerlere maliyetleri bildirdik. Çiftçi küstürülmemeli. Fiyat sıkıntısı çiftçiyi küstürebilir. Devletin üreticiyi koruması gerek. Fiyat dengesinin devlet eliyle sağlanması gerek. Fiyatlar geç açıklandığı için kar eden çiftçi değil de tüccarlar olabiliyor. Kimsenin kazancında gözümüz yok ama çiftçimizin de kazanmasını önemsiyoruz. Çiftçimizin kazanması için de devlet tarafından bir müdahale şart. TMO’nun açıklayacağı fiyat çiftçiyi memnun etmeli.” ifadelerini kullandı.