İklime dirençli tarım ağı üyeleri İspanya'da

Koruyucu Tarım Derneği Başkanı Mehmet Karlı’nın da içerisinde bulunduğu Doğa Koruma Merkezi'nin yürüttüğü "İklime Dirençli Tarım Ağı Projesi" kapsamında deneyim paylaşımları Şanlıurfa, Konya ve Antalya illerinden sonra...

Koruyucu Tarım Derneği Başkanı Mehmet Karlı’nın da içerisinde bulunduğu Doğa Koruma Merkezi'nin yürüttüğü "İklime Dirençli Tarım Ağı Projesi" kapsamında deneyim paylaşımları Şanlıurfa, Konya ve Antalya illerinden sonra İspanya'da yapıldı.

Koruyucu Tarım Derneği Başkanı Mehmet Karlı, Doğa Koruma Merkezi'nin yürüttüğü "İklime Dirençli Tarım Ağı Projesi" kapsamında İspanya’da gerçekleştirilen deneyim paylaşımları etkinliğine katıldı.

Projede yer alan ağ üyeleri Avrupa koruyucu Tarım Dernekleri Federasyonu (ECAF) ve Cordoba Üniversitesi tarafından düzenlenen hoş geldiniz toplantısından sonra teknik oturumlara katıldı. Oturumlarda Akdeniz tarımının zorlukları, koruyucu tarımın temel ilkelerinin çıktıları, koruyucu tarım yoluyla kurak ve yarı kurak bölgelerde iklim değişikliğinin azaltımı ve adaptasyonu, sürdürülebilirliği ve INSPIA endeksi konuşuldu.

Koruyucu Tarım Derneği Başkanı Mehmet Karlı, etkinliklerle ilgili deneyimlerini paylaştı.

Karlı, şunları kaydetti: “Cordoba Üniversitesi himayesinde bulunan Rabanales Çiftliği ziyaret edildi. Çiftlikte koruyucu tarım makineleri ve koruyucu tarımda yıllık ve kalıcı ürünler gözlemlendi.

İklime Dirençli Tarım Ağı Üyeleri daha sonra Cordoba'ya 150 km uzaklıktaki Alcala de Guadaira'da bulunan "Cortijo Maestre Çiftliği"ni ziyaret etti. 785 hektarlık bir alana sahip bu çiftlikte yağmurla beslenen geniş ekinler mevcut. Bu çiftlik son 30 yıldır koruyucu tarımın üç ilkesi altında yönetiliyor. Çiftlik operasyonları GPS yönlendirme sistemleri ile yürütülüyor. Bu sistem gübreleme planlarının ve spesifik tedavilerin yapılmasına yardımcı olarak uygulama oranlarını düşürüyor.

Daha sonra İklime Dirençli Tarım Ağı Üyeleri "El Rosario Çiftliği"ni ziyaret etti. Bu çiftlik Villalba del Alcor'da Cordoba'ya 200 km uzaklıkta yer alıyor. Çiftlik, koruyucu tarımda yağmurla beslenen geniş ekinlerle 50 hektarlık bir alana sahip. Bölgedeki tipik ürün rotasyonu tahıl, baklagiller ve yağlı tohumdur. Mahsul rotasyonu, örtü toprağı ve doğrudan ekim gibi koruyucu tarımın üç direğinin uygulaması bu çiftlikte de görülüyor. Bu çiftlikte arazi son 14 yıldır hiç sürülmemiş.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım-Hayvancılık Haberleri