Prof. Dr. Nergiz Hüseyinoğlu, Transkranyal Manyetik Stimülasyon (TMS) tedavisinin, birçok sağlık sorununda ilaçlara alternatif olabileceğini belirterek, “TMS, son yıllarda çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde yaygın bir şekilde kullanılan etkili bir yöntemdir.
Özellikle nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların tedavisinde, beynin elektriksel aktivitesini düzenleyerek ilaç tedavilerine ve rehabilitasyon süreçlerine destek olur. Bazı durumlarda, TMS ilaç tedavisinin yerine geçebilecek bir seçenek sunar. Beyindeki nöral aktiviteyi artırarak depresyon semptomlarını azaltmada faydalı olabilir” dedi.
TMS'nin manyetik alanlar aracılığıyla beyin üzerinde olumsuz bir etki yaratmadığını ifade eden Hüseyinoğlu, “TMS, kafa derisinin yanında yerleştirilen bir bobin ile oluşturulan yüksek yoğunluklu elektrik akımlarından faydalanarak beyin uyarılır.
Bu işlem, sinir hücreleri arasında sağlıklı iletişimi teşvik eder, ancak herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Manyetik darbeler ağrısız bir şekilde beyinde farklı bölgeleri etkileyerek, nöral ağlarda nörofizyolojik değişiklikler oluşturur ve beyin kendi iyileşme sürecine katkı sağlar” diye ekledi.
Hüseyinoğlu, TMS'nin depresyon, migren ve Parkinson hastalığı üzerindeki etkilerine de değindi. “Depresyon, ciddi bir zihinsel sağlık sorunu olup, TMS’nin tedavisindeki etkinliği pek çok klinik çalışma ile desteklenmiştir. Her birey farklı yanıtlar verebileceği için, TMS tedavisi düşünülmeden önce bir uzmandan değerlendirme alınması gereklidir. Özellikle tedaviye dirençli depresyonlarda, TMS etkili bir seçenek olabilir.
Migrenin tedavisinde de TMS, ağrıları hafifletmekte ve atakları önlemede yardımcı olmaktadır. Migren atakları sırasında veya aura oluşumundan önce uygulandığında TMS'nin faydalı olduğu düşünülmektedir. Parkinson hastalığındaki motor semptomları azaltmaya yönelik yapılan çalışmalar ise devam etmektedir, ancak her hastanın tedaviye yanıtı farklı olabilir" şeklinde konuştu.
TMS’nin nöropatik ağrı, Alzheimer hastalığı, inme sonrası felçli hastalar ve madde bağımlılığı tedavisinde de olumlu sonuçlar verdiğini belirten Hüseyinoğlu, “Nöropatik ağrı, sinir sistemindeki hasarlardan kaynaklanan kronik bir ağrı türüdür ve TMS, ağrıyı algılayan beyin bölgelerini hedefleyerek ağrı şiddetini azaltabilmektedir.
Alzheimer hastalığında, TMS tedavisi hastalığın ilerlemesini yavaşlatmakta kullanılır, ancak bu tedavi erken ve orta evrelerde daha etkili olmaktadır. İnme sonrası felçli hastalarda motor fonksiyonları iyileştirmeye yardımcı olabilir, nöral plastisiteyi teşvik ederek felçli bölgelerdeki sinir hücrelerinin yeniden işlev kazanmasını sağlar.
Ayrıca, TMS, bazı anksiyete bozuklukları ve madde bağımlılıkları tedavisinde de olumlu etkiler göstermektedir. TMS, bağımlılıklarla ilgili beyin devrelerini hedefleyerek, bağımlıların maddeyi bırakmalarına yardımcı olabilir” diye ekledi.