Tarım alanlarında hububat başaklarındaki özsuyu emerek, verimin büyük oranda düşmesine neden olan Süne, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personelleri tarafından tarlalarda takibe alındı.
Türkiye’nin en fazla hububat üretiminin yapıldığı İç Anadolu bölgesinde, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personelleri tarafından tarım alanlarında buğday başaklarındaki özsuyu emerek, verimin büyük oranda düşmesine neden olan Süne haşeresinin kışlaklarda tespitine yönelik çalışma başlatıldı. Sarayönü’nde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hububatın en önemli zararlılarından olan süne ve kımıl ile mücadele çalışmaları kapsamında ilkbahar kışlak sayımları yapıldı.
Sarayönü İlçe Tarım ve Orman İlçe Müdürü Ferhat Koçak, Süne mücadelesi çalışmalarının temelini oluşturan, hububat ekim alanlarındaki kışlamış ergin yoğunluğu ve yaygınlığının belirlenmesi amacıyla ekim alanlarında yürütülen ilk sürvey olan kıymetlendirme Sürveyi çalışmalarının teknik elemanlarınca gerçekleştirilmekte olduğunu bildirdi.
Koçak yapılan çalışmalarla ilgili yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi:
“İlçemiz genelinde hububat ekili alanlarda Süne-Kımıl zararlıları ile mücadele kapsamında kıymetlendirme sürvey çalışmaları başlamış olup, müdürlüğümüzce oluşturulan 3 ekip ve 10 teknik personel ile sahadaki çalışmalar aralıksız devam etmektedir.
Önümüzdeki günlerde zararlı yumurta sürvey çalışmasına geçilecek olup, bütün sürveyler yapıldıktan sonra birim alanda ekonomik olarak ürüne zarar verecek yoğunluk tespit edilen buğday tarlalarında ilaçlı mücadele yapılmalıdır. Birim alanda eşik değerin üzerinde zararlı tespit edilmesi halinde ilaçlı mücadele için üreticilere gerekli bildirimler yapılacaktır.
Bu vesile ile ürün deseni olarak her alanda üretime özveriyle devam eden tüm yetiştiricilerimize bol kazançlar ve kolaylıklar diliyorum.
Ayrıca saha çalışmalarını aralıksız yürüten kurum teknik personellerimize de başarı dileklerimi iletiyorum.” dedi
Süne hububatın önemli bir zararlısıdır
Hububatın en önemli zararlılarından birinin süne olduğunu belirten Koçak” Süne hububatın önemli bir zararlısıdır. Toprak rengi, bazen tam siyah, bazen kırmızımsı, bazen kirli beyaz bazen de bu renklerin karışımı alacalı desenli renktedir. Baş üstten bakıldığında üçgen şeklinde vücut yassıca ovaldir. Süne yılda bir nesil verir. Kışı dağlarda meşe, geven, kirpi otu gibi bitkilerin altında geçirir, ilkbaharda havalar ısınıp 15°C ye ulaşınca tarlaya göç ederler. Tarlada beslenir, çiftleşir ve yumurta bırakır. Yumurtadan çıkan yavru, yeni nesil ergin böcek olur ve tekrar dağlara çıkar. Sünenin zarar verebileceği ürünler buğday, arpa, çavdar, tritikale ve yulaftır. Arpa, çavdar ve tritikalede buğdaya göre daha az zarar oluşturmaktadır.
İlkbaharda hububat tarlalarına göç eden kışlamış süneler, kardeşlenme döneminde hububat saplarını emerek sararmalarına ve kurumalarına neden olur. Bu zarar şekline “Kurtboğazı” denilmektedir. Bitkiler geliştikçe başaklar henüz yaprak kılıfı içindeyken beslenerek başakların beyazımsı bir renk almasına, kurumasına ve dolayısıyla başakların dane bağlamasına engel olurlar. Sünenin bu şekildeki zararına “Akbaşak” adı verilmektedir. Yumurtalardan çıkan Süne yavruları danenin süt ve sarı olum dönemindeki buğdayla beslenir. Bu beslenme sonucu danenin özü bozulur. Bu buğdaydan ekmek ve makarna yapılmaz.
Süne ile mücadele de çeşitli yöntemler bulunmaktadır
Süne-kımıl zararlısı ile mücadelede kültürel, biyolojik ve kimyasal mücadele yöntemlerinin bulunduğunu belirten Koçak ”Erkenci ve sert buğday çeşitlerinin ekimi yaygınlaştırılmalı, tarla iyi hazırlanmalı ve anız yakılmamalı, mera alanları tahrip edilmemelidir. Sünenin önemli düşmanları kuşlar olup, bunlar arasında en önemlileri keklik, bıldırcın vb. kuşlardır. Bunları korumak için tedbirler alınmalıdır. Toplulaştırılmış nadas ve hububat alanları yaygınlaştırılmalı, arpa ve buğday ekilişleri ayrı ayrı bölgelerde yapılmalıdır. Kanal, akarsu boyunca ve tarla kenarlarında yetişen ağaç ve ağaççıklar korunmalı, tarla kenarları ağaçlandırılmalı ve yeşil kuşaklar oluşturulmalıdır. Biyolojik mücadele kapsamında sünenin, doğada çoğalmasını engelleyen faydalı böcekler mevcuttur.
Tüm bunlara ilaveten bütün sürveyler yapıldıktan sonra; ekonomik olarak zarar verecek yoğunluk olan (m2 de 10 ve daha fazla süne yavrusu var ise) buğday tarlalarında ilaçlı mücadele yapılmalıdır.” şeklinde konuştu
(Mehmet AKYILDIZ)