İlkokul çağındaki çocukların dörtte birinde görme bozukluğuna rastlanıyor

Görme yetisi ve öğrenme performansı arasında paralel bir ilişki vardır. Çocuğunuzun başarılı bir eğitim dönemi geçirmesi için aksatmadan 6 ayda bir göz muayenesi yaptırın.Öğrencilerin görme fonksiyonları çoğu zaman okul...

Görme yetisi ve öğrenme performansı arasında paralel bir ilişki vardır. Çocuğunuzun başarılı bir eğitim dönemi geçirmesi için aksatmadan 6 ayda bir göz muayenesi yaptırın.

Öğrencilerin görme fonksiyonları çoğu zaman okul performansları üzerinde etkili olabiliyor. Görme zorluğu çeken çocukların, sınıf içi motivasyonu ve derse katılımı düşüyor. Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar, göz sağlığının okul başarısı üzerindeki etkileri konusunda aileleri bilinçli yaklaşmaya davet ediyor ve yeni eğitim-öğretim dönemi başlamadan çocukların göz muayenesinden geçirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Çocukta Görme Problemi Olduğunu Düşündürecek Belirtiler...

Görme yetisi ve öğrenme performansı arasında paralel bir ilişki vardır. Fakat, pek az veli çocuğunun okul performansı beklenenin altında olduğunda, bunun bir göz probleminden kaynaklanabileceğini fark eder. Çocuk, sınıf atladıkça okul kitaplarındaki harflerin boyutu da küçülür. Çocuğun gözlerini kısarak uzaktaki yazıları okumaya çalışması, okurken gözlerinin sulanması, nesnelere çok yakından bakması, okurken baş ağrısı hissetmesi, okuduğunu takip edememesi, satır atlaması ya da okuduğunu parmaklarıyla takip etmesi göz rahatsızlığı yaşadığının belirtileridir.

Op. Dr. Özgür Gözpınar, "Bir çocuktaki göz bozukluğu okulda geçirilen zamanda öğretmen, evde ise ebeveynler tarafından gözlemlenerek tespit edilebilir. İlkokul çağındaki çocukların 1/4‘ünde görme problemi vardır ve bu nedenle düzenli göz muayenesi gereklidir. Bu dönemde yapılan düzenli göz muayeneleri ile rahatsızlık zamanında teşhis ve tedavi edilerek çocuğun okul motivasyonu artırılabilir." diyor.

Çocuğunuzda göz problemi olduğunu fark ettirecek bazı belirtiler ortaya çıkar. Bunlardan bazıları ışığa hassasiyet, gözlerin sürekli kırmızı ve sulu olması, gözlerde dışa kayma, aşırı göz kırpma, konsantrasyon azlığı, bir gözü kapatmaya eğilim, gözü kısarak bakma, kitap okumadan kaçma, televizyonu yakın seyretme, baş eğme ve vücutta pozisyon bozukluğu, okuduğu satırı kaybetme ve parmak ile satır takibi, potansiyellerinin altında öğrenme performansı, çirkin yazma olarak sıralanabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri