IMEI kopyalama devri sona eriyor! Hatlar kapatılacak

Yüksek vergiler ve Türk lirasının değerinin düşmesi nedeniyle pahalı telefon almak istemeyen ve yurt dışından daha ucuza telefon alıp yasal olmayan bir şekilde IMEI ekletenlerin telefonları birer birer kapanmaya başladı

Kayıt ücreti ödememek için yurt dışından getirilen telefonlarda kullanılan ve halk arasında "IMEI kırdırma-klonlama" olarak bilinen yöntem artık tarih oldu.
Yurt dışından getirilen telefonlarda IMEI kayıt ücretindeki artış ile telefoncular IMEI kırdırma işlemi yaparak cihazların kullanımını sağlıyordu. Geçen yıl ekim ayında çıkarılan kanunla sinyal alınamayan cep telefonlarının kapatılması için süre 7 yıldan 1 yıla düşürülmüştü.

Türk lirasının döviz kurları karşısında değerini kaybetmesi ve artan vergiler cep telefonu fiyatlarını artırırken, iyi bir cep telefonu almak isteyenler, daha ucuza cep telefonu alabilmek için yurt dışından telefon getirtiyordu. Fahiş kayıt ücreti ödememek için de vatandaş, telefonculardan yasal olmayan IMEI kopyalama işlemi yapıyordu.

Artık yurtdışından getirilen telefonlarda IMEI klonlama dönemi sona erdi. Yeni düzenlemelerle, IMEI klonlatılan telefonlar birer birer kapanmaya başladı.
Sabah'ın haberine göre; Kayıt ücreti ödememek için bu yöntemi kullanan vatandaşlar, telefonlarının kapanması üzerine klonlama yapan telefonculardan para iadesi talep ediyor.

Telefoncular ise artık klonlama işlemi yapmaktan çekiniyor. IMEI klonlayan bir telefoncu, "Bir haftadır klonlamaya çalışıyoruz olmuyor. Devlet engellemiş. Daha önce telefonlarını klonladığımız kişilerin telefonları da kapanmaya başlamış. Bizden paralarını istiyorlar. Zor durumda kaldık" dedi.

2024 yılı için IMEI kayıt ücreti 31.692 TL olarak belirlendi. Bu ücreti ödemek istemeyenler, IMEI klonlama yöntemiyle telefonlarını kullanıyordu. Ancak yeni yasa ile bir yıl boyunca sinyal almayan telefonlar kapatılıyor. IMEI kaydı yapılmadan kullanılan telefonlar, birer birer kapanmaya başladı.

Telefoncular, daha önce klonlama yaptıkları telefonların kapanması nedeniyle zor durumda olduklarını ifade ediyor. Ayrıca ikinci el piyasasında klonlanan telefonlar daha düşük fiyatlara satılıyor, çünkü bu telefonlarda zamanla sorunlar ortaya çıkıyor.

Yurtdışından telefon getirmek isteyenlerin, IMEI kaydı yaptırmaları gerekiyor. 2025 yılında IMEI kayıt ücretinin 45.953 TL'ye çıkacağı belirtiliyor. Yurtdışı çıkış harcı ise 720 TL olacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri