İnce Minareli Medrese Yeniden İhtişamına Kavuşuyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü, Anadolu Selçuklu Devleti dönemine ait olan İnce Minare Taş ve Ahşap Eserleri Müzesi'nin restorasyonu için çalışmalara başladı.

Anadolu Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus döneminde Vezir Sahib Ata Fahreddin Ali tarafından 1258 ve 1279 yılları arasında inşa edilen İnce Minareli Medrese, 1956'dan bu yana Beylikler, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait taş ve ahşap eserlerin sergilendiği bir müze olarak hizmet vermektedir.

Medrese, müderris odası, iki öğrenci hücresi, eyvan ve mescit ile Türk-İslam sanatının önemli örnekleri arasında yer alıyor. Taç kapısı, çini süslemeleri ve geometrik ile bitkisel motiflerle bezenmiş taş işçiliği, ziyaretçilerine tarihi bir yolculuk sunuyor.

Anadolu'nun ilk üniversiteleri arasında gösterilen bu medresenin, Ayetel Kürsi yazılı 22 metre çapındaki kubbe eteği ve Yasin ile Fetih surelerinin bulunduğu zengi düğümlü taç kapısı, özellikle ilgi çekiyor. Medrese, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan projeyle restore edilecek.

Restorasyon Çalışmaları Bir Yılda Tamamlanacak

Konya Vakıflar Bölge Müdürü Yılmaz Kılınç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sahib Ata Külliyesi, İnce Minareli Medrese ve Şerafettin Camisi'nde Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan restorasyon çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Kılınç, İnce Minareli Medrese'nin Anadolu Selçuklu Devleti'nin en önemli eğitim kurumlarından biri olduğunu belirterek, şu şekilde konuştu:

"İnce Minareli Medrese, dini ve fen ilimlerinin okutulduğu bir medrese. Bu medresenin en önemli özelliği taç kapısı. Taç kapısının Anadolu ve İslam coğrafyasında benzeri yok. Mescidin minaresi çift şerefeli uzun ve tuğladan yapılmıştır, ismini buradan almıştır. Medresenin minaresi 1901'de yıldırım çarpması sonucu yıkılmıştır. Restorasyon çalışmaları kapsamında minare ile ilgili de gerekli çalışmaları yapıyoruz. Statik hesapları yapıyoruz, sonuçlara göre minarenin yıkılan kısmının orijinaline uygun yapılması yönünde karar verilecek."

Taç kapıda bitkisel ve geometrik motifler olduğunu hatırlatan Kılınç, kapıda Yasin ve Fetih surelerinin yer aldığını ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyonda zemin etütlerinin de yapıldığını vurgulayan Kılınç, "Medresenin iç kısmındaki duvarlarda ve çinilerde çimento, metal, beton katkılı uygulamaları kaldırdık. Dış kısımda da temel boyutlarının durumuna yönelik kazılar yapıldı. Tüm verileri topladık. Uygulamaya yönelik projemiz de hazır. Yakında imalatlara başlayacağız. Bu eserimizi de 1 yıl içinde Konya'mıza yeniden kazandıracağız." şeklinde konuştu.

Kılınç, yaklaşık 800 yıldır ayakta olan medresenin statik problemleri giderilerek nesilden nesile ulaşmasını amaçladıklarını sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri