İnşaat yapı ruhsatına dikkat!

Sarayönü'nde emlak sektöründe faaliyet gösteren Adnan Tayyiboğlu, inşaat yapı ruhsatının nasıl alınacağı konusunda bilgi verdi.İnşaat yapmaya karar vermeden önce arsanın imar durumunu hakkında gerekli bilgilere sahip olunması...

Sarayönü'nde emlak sektöründe faaliyet gösteren Adnan Tayyiboğlu, inşaat yapı ruhsatının nasıl alınacağı konusunda bilgi verdi.

İnşaat yapmaya karar vermeden önce arsanın imar durumunu hakkında gerekli bilgilere sahip olunması gerektiğini belirten Tayyiboğlu, "Yapmayı düşündüğünüz yapının arsanızın imar durumuna uygun olup olmadığını belirleyerek inşaat yapı ruhsatı almanız gerekmektedir. Yapı Ruhsat izin belgesi, Belediyeler veya Valiliklere Dilekçe ile başvuruda bulunmak suretiyle alınmaktadır. Dilekçenin yanında, Tapu, Mimari Projeler, Ebatlı Kroki belgelerini de eklememiz gerekmektedir. Müracaatımızı tamamladıktan sonra eğer evraklarınızda eksiklik bulunması durumunda 15 gün içerisinde başvurduğunuz kurumun bu eksikleri size yazılı bir şekilde bildirmesi zorunludur.

Eğer evraklarda her hangi bir eksiklik bulunmazsa müracaat tarihinden 20 gün sonra İnşaat Yapı Ruhsat İzni verilmesi gerekmektedir. Bu belgeyi aldıktan sonra inşaata başlama tarihi 2 yıl, inşaatı bitirme ise 5 yıl olarak belirlenmiştir. Belirtilen tarih aralıklarında yapıya başlanmazsa Yapı Ruhsatı iptal olmaktadır." dedi.

Yapı ruhsatı ile ilgili bilgiler

Süreç hakkında bilgi veren Tayyiboğlu, "İnşaat bittikten sonra müteahhitin tüm gerekenleri sonlandırması, işçilerini içeriden çıkarması ve “SGK/Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan” bina ile ilgili bildirimleri sona erdirmesi ve varsa yasal borçlarını yatırması gerekir. Bu evrak alınmadan proje tamamlanmış sayılmaz ve diğer tüm evrakları tam olsa bile işlemler tamamlanamamış kabul edilmektedir. Müteahhit bu evrakları aldıktan sonra, tapuları işlemleri bitmeden satmış ise kat maliklerinden vekalet alarak iskan işlemlerini devam ettirmelidir. Aksi halde, kendisi yetkili olmamaktadır. Aslında projeden satılan mülklere sözleşme safhasında tapu verilememesinin sebeplerinden biri de bu vekalet sorunudur." şeklinde konuştu.

Mülkün üzerindeki hareket kabiliyetini kısıtladığından çok malikli projelerde müteahhitlerin en son safhaya kadar tapuları devretmek istemediğini anlatan Tayyiboğlu, şöyle konuştu: "İskan aldıktan sonra tapuya gidilerek kat mülkiyetine geçildiğinde ve iskan harçlarını yatırdığınızı beyan ettiğinizde, eğer maliklerden biri iseniz, kat mülkiyeti tapusuna sahip olabilirsiniz. Prosedürün zorluğundan da anlaşılabileceği gibi eğer müteahhit zamanında mülke iskan almak için girişimde bulunmamışsa, sonradan almak çok zordur. Ayrıca bir diğer husus da, ruhsatların alınmasından itibaren inşaat başlamışsa 5 sene içinde, başlamamışsa 2 sene içinde sürelerinin dolduğudur. Bu süreler sonunda bitmemiş, yani iskân almamış mülkler, aslında ruhsatsız durumda olup tekrar ruhsat almak istediğinde, yeni ruhsat alınacağı günkü imar, yapılaşma ve hukuk koşullarına bağlı olunmaktadır. Yani parsel, yola terk, bölge imar değişikliği, mevzuatta farklılık, vb. olmuşsa, bunları projesine yansıtmakla yükümlüdür."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri