NAMIK CEYHAN
Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) son günlerde su tasarrufunun önemine dikkat çekmek için web sayfasında “DoğruSU İsraf Etmemek”, “Damlaya Damlaya Çöl Olur” ve “DOĞA SUSARSA İNSAN SUSAR” ifadesini kamuoyuyla paylaşmaktadır.
Tüm bunlar yerinde, çarpıcı ve düşündürücü bir ifadelerdir. Yıllardır bu konulara dikkat çekmeye çalışan birisi olarak bende gönülden katılıyor ve KOSKİ yetkililerine teşekkür ediyorum. Ancak, son ifadenin tam tersi “İNSAN SUSARSA DOĞA SUSAR” olmalı diye düşünüyorum.
KOSKİ burada “Dünya üzerinde kuraklık ve çölleşme nedeniyle her yıl yaklaşık 12 milyon hektar toprak yok oluyor” ile “Susuz kalmamak için şimdiden tasarruf et; her damlası yaşam kaynağı olan suyumuzu koru” ifadeleriyle su tasarrufu konusunda farkındalık sağlamak istiyor ki; çok doğru. Doğada su kaynakları kurursa insan susarsa su ihtiyacını nasıl karşılayacak?
Anlaşılan o ki bıçak kemiğe dayanmış durumda ve harekete geçmek ve suyumuzu tasarruflu kullanmak zorundayız. Konya’da tatlı su kaynağı barajlarda doluluk oranlarının Altınapa’da %11, Bağbaşı’nda %17’ye düştüğü göz önüne alınırsa hayatın her alanında su tasarrufu yapılması kaçınılmazdır.
Burada beni sevindiren en önemli konu otuz yılı aşkın bir süredir ben ve benim gibi konunun uzmanı kişilerin, TEMA, DOĞA DER, ÇEKÜL, WWF Türkiye; TTKD gibi sivil toplum gönüllülerinin hatta son on iki yıldır Sürdürülebilir Çevre Derneği (SÜÇEV) gönüllülerinin konuyla ilgili farkındalık sağlamak amacıyla defalarca söylediği gibi yeşil alanlarımız, hava, toprak ve su kaynaklarımız giderek tükeniyor, devletin, yerel yönetimlerin ve tabii ki vatandaşlarımızın bu konuda harekete geçmesi gerekir.
En önemli su tüketim sektörü Tarım, sulama suyu kaynakları DSİ tarafından yönetiliyor. Bu ayrı bir yazı konusu. Burada, KOSKİ kaynaklarının çok büyük bölümü içme ve kullanma suyuna harcanıyor.
Bir tarafta “Tatlı Su Şehri KONYA” olarak, Dutlu, Çayırbağı, Mukbil, Beypınarı ve Kırankaya kaynaklarından getirilen pınar suları tüm şehir merkezine ayrı bir şebeke hattıyla yaklaşık 590 km uzunluk ve 1009 adet tatlı su çeşmesiyle halkımızın hizmetine sunulmaktadır.”
Hakikaten vatandaşlarımız bu tatlı su çeşmelerinden ücretsiz üçme suyunu temin ettiklerinden gayette memnunlar.
Ancak su kaynaklarının tasarruflu kullanılması isteyen KOSKİ’de bu konuda su israfına zemin hazırlamaktan vazgeçmelidir. Yani, “DoğruSU israf Etmemek” olduğuna göre KOSKİ harekete geçmeli ve gerekli radikal tedbirleri almalıdır.
Yarın öbür gün su kesintileri yaşamamak için ilk aklıma gelen önerim: Tatlı su çeşmelerinin sayısını azaltmayı hatta tamamen kapatmayı, yoğun su kullanan araç yıkama işletmelerinde sistem değişikliğine gitmeyi, park, bahçe, yeşil alanları ile refüj ağaç sulamasında gri su kullanımını yaygınlaştırmayı- hatta zorunlu hale getirmeyi- sokaklarda yağmur suyu hasadı yapmayı, büyük sitelerde çatı oluklarına yağmur suyu toplama sistemleri kurulmasını (bahçe sulamada kullanmak için) sağlayabilirler mi? Acaba? Çok zor olmasa gerek!
Doğa: Yüce Allah(c.c) tarafından yaratılan Kâinatın bir parçası olan canlı ve cansız nesnelerden oluşan varlıkların tümü olarak tanımlanabilir. Bitkiler, hayvanlar gibi insanlarda bu sistemin bir parçasıdır. Ormanlar ve sulak alanlar gibi doğal kaynaklar da Yüce Allah’ın lütfu birer nimetidir. Aynı zamanda insanoğluna verilen birer emanettir. Onları korumak ve yaşatmak hem yasal hem de kulluk görevimizdir. Bu görevi yerine getirmezde biz de susarsak, bir şey yapmazsak gerçekten susamaya devam ederiz.
İNSAN SUSMAYA DEVAM EDERSE EMİN OLUN DOĞA DA SUSAR ve biz daha çok keşke deriz. “Nehir kenarında dahi abdest alırken suyu israf etmeyiniz” diyen bir Peygamberin (s.a.v) ümmetleri olarak keşke dememek için lütfen ama lütfen: Suyumuzu kullanırken dikkatli olalım ve sonra hasret kalmayalım. Kalın sağlıcakla.