İPA: Kazalar, felaketler nedeniyle ölmüyoruz!

İPA Başkanı Gökce, geçtiğimiz hafta içinde arka arkaya yaşanan yangınlar, patlamalar ve bina çökmesi felaketlerine dikkat çekerek “Kazalar, felaketler nedeniyle ölmüyoruz” dedi. Gökce, tedbirlerin olay olmadan önce alınması gerektiğini vurguladı.

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Dr. Buğra Gökce, Avrupa'da en fazla iş cinayetlerinin yaşandığı ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Gökce, bunun sebebinin ihmaller, denetimsizlikler ve hukuksuzluklarla doğrudan bağlantılı olduğunu vurguladı.

İPA Başkanı Gökce, son bir haftada peş peşe gelen Kartalkaya’da yaşanan otel yangını, Sivas’ta kayak merkezinde oteldeki patlama, İstanbul’daki tekstil atölyesinde çıkan yangın ve Konya’daki 4 katlı binanın çökmesinin ardından Türkiye’deki felaketlere ilişkin istatistikleri açıkladı.

Dr. Gökce, Avrupa Birliği ülkeleri ile Türkiye’nin iş kazaları ve işçi ölümleriyle ilgili çarpıcı verileri sosyal medya hesabından paylaştı. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) verilerine dikkat çeken Gökce, 2013 ile 2024 yılları arasında 22 bin 755 kişinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini açıkladı.


TÜRKİYE’DE İŞ KAZALARINDAKİ ÖLÜM ORANI AVRUPA’DAN FAZLA

Gerçek Gündem’den Gülsüm Alpkıray’ın haberine göre Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden örnekler veren Gökce, Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) 2021 verilerini aktardı. Buna göre, 450 milyon nüfuslu AB’de aynı yıl 2.17 milyon iş kazası yaşandı ve bu kazalarda 3 bin 347 kişi hayatını kaybetti. Bu veriler ışığında, AB genelinde nüfus/kaza oranı 1000’de 4,4 olarak kaydedilirken, Türkiye’de bu oran 1000’de 6,1’e yükseldi.

Gökce, AB ülkelerinde istihdamdaki her 100 bin kişi başına düşen ölüm oranının ise 1,66 iken, Türkiye’de bu oran 5,7’ye ulaştığını aktardı.


2024’TE 1.897 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

Gökce’nin paylaştığı verilere göre, yalnızca 2024 yılında Türkiye’de 1.897 işçi iş kazalarında yaşamını yitirdi. Gökce, Türkiye’nin Eurostat ve İSİG verilerine göre, Avrupa’da en fazla işçi ölümünün yaşandığı ülke olmaya devam ettiğini vurguladı.


AFETLERE KARŞI ALINAN ÖNLEMLER YETERSİZ

Gökce, iş kazalarının yanı sıra Türkiye’de doğal afetlerde yaşanan can kayıplarına da dikkat çekti. Son 22 yılda maden faciaları, seller, depremler ve yangınlar gibi 24 büyük felakette en az 54 bin 780 vatandaşın hayatını kaybettiğini belirtti.

İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşanan büyük depremler ve alınan önlemlerle Türkiye’nin kıyaslandığı Gökce’nin paylaşımda Şili örneği öne çıktı. 1960 yılında 9,5 büyüklüğünde dünyanın en büyük depremine sahne olan Şili, dersler çıkartarak önemli adımlar attığını belirtti. Gökce, söz konusu paylaşıma “Mesela 2015’te 3 dakikadan uzun süren 8,3 büyüklüğündeki Illapel depreminde sadece 13 kişi hayatını kaybetti. 2016’da yaşanan 7,6 büyüklüğündeki Chiloé depreminde hayatını kaybeden olmadı” örneğini verdi.

“Biz kazalar, felaketler nedeniyle ölmüyoruz” diyen Gökce, “Gereken çağdaş önlemler alınmadığı, iş, yapı ve afet güvenliği ihmal edildiği, düzenli, periyodik denetimler yapılmadığı ve hukuk üstün olarak hata yapanları cezalandırmadığı, sorumlulardan hesap sorulmadığı için canlarımızı kaybediyoruz” ifadelerini kullandı.


TÜRKİYE BU TABLODAN NASIL ÇIKACAK?

Türkiye’nin bu karanlık tabloyu değiştirebilmesi için akıl ve bilimin yol göstericiliğine ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Dr. Gökce, denetimlerin düzenli ve şeffaf bir şekilde yapılması, iş güvenliği standartlarının çağdaş normlara uygun hale getirilmesi ve hukukun etkin işleyerek sorumluların hesap vermesinin sağlanması gerektiğini belirtti.

Gökce, “Bu ülkede iyi ve güzel yaşamak için de hayatta kalmak için de başımıza kaza ve felaket gelmemesi için de aynı şeye ihtiyacımız var. Akıl ve bilimin yol göstericiliğinde, adaleti üstün tutarak, en iyi yöntemleri hayata geçirmek, her zaman uygulamak” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri