İş dünyasından asgari ücrete ara zam sinyali

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, iktidarın bu yıl bir kere zam yapacağı asgari ücret ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Avdagiç, aylık 100 bin lira brüt maaşlı çalışanın eline geçen oranın yüzde 55 olduğunu belirterek, "Bu konudaki düzenlemeleri gözden geçirmemiz gerekiyor" dedi

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, milyonlarca asgari ücretliyi mutlu edecek bir talepte bulundu. Avdagiç, OVP’nin ilk 6-8 ayında elde edilen sonuçların tam olarak beklentileri karşılamasa da genel olarak doğru yönde ilerleme kaydedildiğini söyledi.

Enflasyonun kalıcı olarak düşürülmesinin, iş dünyası, vatandaşlar, hükümet ve uluslararası itibar açısından öncelikli hedef olduğunu vurgulayan Avdagiç, kısır döngüye girilmemesi gerektiğini dile getirdi.

Avdagiç, enflasyonla mücadelede toplumun her kesiminin çabasının önemli olduğunu, bu mücadelenin sadece kamunun atacağı adımlarla olmayacağını, toplumun tamamının bu süreci benimsemesi, özümsemesi ve içselleştirmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, politikanın başarılı bir şekilde yürütülmesi için toplumun ortak sorumluluğu olduğunu ve bu sorumluluk çerçevesinde enflasyonla mücadelenin en kısa zamanda başarılması gerektiğini belirtti.

Ekonomi politikalarının rasyonel bir süreç içinde devam ettiğini ifade eden Avdagiç, bireysel irrasyonel çıkışların genelleştirilmemesi gerektiğini, son 12 aylık enflasyon ile kur değişimi arasında bir korelasyon olduğunu ve şu anda bu ilişkinin dengede olduğunu aktardı.

“BU KONUDAKİ DÜZENLEMELER GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”
Avdagiç, asgari ücretin yıllık olarak belirlendiğini ve iş dünyasının bütçelerinin buna göre yapıldığını bildirerek, “Bizim spekülasyonlarla işimiz yok. İstanbul Ticaret Odası olarak, kamunun belirlediği asgari ücret çerçevesini ve takdirini dikkate alarak bütçemizi oluşturduk. Devletin bu konuda bir söylemi var ve biz bu söylemin bu yıl için geçerli olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Şekib Avdagiç, aylık 100 bin lira brüt maaşlı çalışanın eline geçen oranın yüzde 55 olduğunu belirterek, "Yani işverenin cebinden çıkan paranın sadece yüzde 55'i çalışanın eline geçiyor. Bu konudaki düzenlemeleri gözden geçirmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

Kayıt dışılığın önlenmesi, çalışanların herhangi bir hak kaybı yaşamamasını ve işverenlerin daha rekabetçi olmasını konuştuklarını dile getiren Avdagiç, "Hem çalışan ve ücretler üzerindeki kamu yükünü optimize etmemiz lazım hem de bu 5'li mekanizmayı gözden geçirmemiz lazım" diye konuştu.
Avdagiç, iş kanunu görüşülürken kapsayıcı bir yaklaşımla sürecin yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri