İsrail’in Beyrut saldırısında Hizbullah'ın üst düzey komutanı öldü

İsrail, dün Beyrut’a düzenlenen saldırıda Hizbullah’ın üst düzey askeri komutanlarından İbrahim Akil'in öldüğünü açıklamıştı. Hizbullah, Akil’in öldüğünü doğruladı

İsrail’in Hizbullah’a yönelik arka arkaya yaptığı saldırılarda can kayıpları artarken, Hizbullah, İsrail ordusunun Lübnan’ın başkenti Beyrut’a düzenlediği saldırıda üst düzey komutanlarından İbrahim Akil’in öldüğünü duyurdu.

Lübnan’da 17 ve 18 Eylül’de Hizbullah’ın kullandığı çağrı cihazları ve telsizler eş zamanlı olarak patlamış, ikisi çocuk toplam 37 kişi ölmüştü. Sibere saldırılarda 3 bin 250 kişi de yaralanmıştı. Patlamalardan İsrail sorumlu tutulmuştu.

İsrail ordusu 20 Eylül’de de Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki Camus Caddesi’nde bulunan bir yere ‘nokta saldırı’ düzenlediğini duyurmuş, Lübnan Sağlık Bakanlığı saldırıda 14 kişinin öldüğünü, dokuzu ağır 66 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

Lübnan Başbakanı Necip Mikati saldırıyla ilgili “İsrail’in hiçbir insani, hukuki ya da ahlaki hususa önem vermediğini gösteriyor” demişti.

Hizbullah yaptığı yazılı açıklamada, İsrail ordusunun, Beyrut’a düzenlediği hava saldırısında hareketin üst düzey askeri komutanı İbrahim Akil’i öldürdüğünü doğruladı. İbrahim Akil'in ölümüne ilişkin başka bir bilgiye yer verilmedi.

İBRAHİM AKİL KİMDİR?
Hizbullah'ın silahlı kuvvetlerinde ikinci komutan olan İbrahim Akil'in (diğer adıyla "Tahsin") öldürülmesi, örgüte vurulan büyük darbelerden biri olarak değerlendiriliyor.

ABD'li yetkililere göre, Akil, Hizbullah'ın en üst düzey askeri biriminde görev yapıyordu ve 1983 yılında Beyrut'taki ABD Büyükelçiliği'ne düzenlenen bombalı saldırının yanı sıra ABD Deniz Piyadeleri kışlası saldırılarındaki rolü nedeniyle aranıyordu.

Bu saldırılar, Akil'in mensubu olduğu "İslami Cihad Örgütü" tarafından üstlenilmişti. Ayrıca Akil, 1980'lerde Amerikalı ve Alman esirlerin kaçırılması operasyonlarını da yönetti.

Hizbullah'ın sınır ötesi çatışmalarda kullandığı elit bir kuvvet olan Rıdvan Gücü'nde etkili olan Akil, Salı günü çağrı cihazı patlamaları sırasında yaralanmış ve Cuma günü erken saatlerde taburcu edilmişti.

NE OLMUŞTU?
İsrail'in Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında en az 14 kişi öldü, 66 kişi yaralanmıştı. İsrail ordusunun açıklamasında bombardımanda Hizbullah’ın "Rıdvan" biriminin komutanlarından İbrahim Akil'in hedef alındığı ve İbrahim Akil'le birlikte başka yöneticilerin de öldürüldüğü öne sürmüştü.
İbrahim Akil, ABD Beyrut Büyükelçiliği'nin 1983 yılında bombalanmasıyla ilişkili olduğu iddiasıyla ABD tarafından arananlar listesinde bulunuyordu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri