İşten ayrılacak kadınlara önemli uyarı: İşveren ödeme yapabilir!

Çalışan kadınların kıdem tazminatı ile ilgili İş Kanunu’nda yer alan istisnai duruma göre kadınlar bazı hallerde işten kendi istekleriyle ayrılsa da tazminat alabiliyor. Peki kıdem tazminatı hangi durumlarda ve nasıl alınır? İşte ayrıntılar…

İş hayatında en fazla merak edilen konular arasında yer alan kıdem tazminatı ile ilgili kadınlara yönelik istisnai bir durum gündeme geldi. Çalışan kadınların iş kanununa göre bazı durumlarda tazminat alabileceği bildirildi.

1475 Sayılı İş Kanunu'na göre kıdem tazminatı, işveren tarafından genellikle işçilerin kendi rızası dışında işten çıkarıldığı durumlarda ödeniyor. Ancak, kanunda buna istisna olarak kabul edilebilecek bazı durumlar da bulunuyor.

Haklı fesih ya da oluşabilecek haklar nedeniyle istifa eden işçiler de kıdem tazminatına hak kazanabiliyor. Kadın bir işçi, İş Kanunu'na göre evlendiğinde çalışma süresine göre kıdem tazminatına hak kazanıyor.

Kanuna göre resmi nikah tarihi, 1 yıllık sürenin başlangıcı olarak kabul edilirken, bu süre içinde iş sözleşmesini fesheden işçi kıdem tazminatı talep etmeye hak kazanıyor. Evlilik nedeniyle işten ayrılması durumunda işçi ya da işveren ihbar tazminatı talep edemiyor.

NASIL YAPILIR?
Evlilik nedeniyle kıdem tazminatı talep etmek isteyen kadın işçiler, işverene evlilik cüzdanının bir kopyasıyla başvurmalı ve iş sözleşmesini evlilik nedeniyle feshettiğini yazılı olarak bildirmeli. Ancak hamilelik veya doğum kıdem tazminatı için hak kazandırmaz.

Evlilik yoluyla kıdem tazminatı alan bir işçi başka bir yerde işe başlayabilir ancak sahte evlilik yapıldığının tespiti durumunda işveren tazminatı geri isteme hakkına sahip olur. Bu durumda süre. Mahkemeye taşınabilir ve işçi, hileli boşanma ile kıdem tazminatını haksız elde ederse, bu tazminatı faiziyle geri ödemek zorunda kalır.

KIDEM TAZMİNATI BAŞKA HANGİ YOLLARLA ALINABİLİR?
Evlilik yoluyla kıdem tazminatına hak kazanmanın yanında, farklı yollar da mevcut.

Örneğin, iş yerinin belediye sınırlarını aşacak şekilde taşınması ve bunun sözleşmede belirtilmemesi işçinin iş akdini feshetmesi hakkını doğurur. Öte yandan, iş sağlığının tehlikeli hale gelmesi, maaşların geç ödenmesi, işverenin yanıltıcı bilgiler vermesi, şeref ve namusa yönelik sözler sözleşmesi, taciz, mobbing gibi durumlarda da tazminat talep edilebilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri