İstiklal Marşı’nın, milli marş olarak kabul edilmesinin üzerinden 101 yıl geçti. Sarayönü’nde 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma günü düzenlendi. İstiklal Marşı’nın kabulü Sarayönü Belediyesi Konferans Salonu’nda düzenlenen törenle kutlandı. Sarayönü Mehmet Büyükeğen Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğretmenleri ve öğrencileri tarafından düzenlenen programda katılımcılar zaman zaman duygusal anlar yaşadı.
Sarayönü Mehmet Büyükeğen Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin düzenlediği törenle, 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulü kutlanırken, yazar Mehmet Akif Ersoy anıldı.
Sarayönü Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa Kaymakam Lütfullah Göktaş, İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Şişman, resmi kurum amirleri, okul müdürleri öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda, günün anlamını belirten konuşma gerçekleştirildi.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapmak üzere sahneye gelen Sarayönü Mehmet Büyükeğen Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü şunları söyledi:
“Bayrağımız ve onun istiklalini ebedileştiren bir manzume olan İstiklal Marşı, kuşku yok ki milletimizin ruhunu, tarihini ve ideallerini yansıtan hiçbir zaman ölmeyecek ve mütemadiyen yaşayacak olan mukaddes kavramlardır.
İstiklal Marşı’nı anlayabilmek ve kavrayabilmek için, öncelikle Mehmet Akif’i çok iyi bilmek, onun tüm hatlarıyla benliğinde muhafaza ettiği, “milli mücadele ruhunu” üst seviyede tanımak ve bu ruhu, hakkı ile hissetmek şarttır. İstiklal savaşı, kuşku yok ki Türk milletinin ölüm kalım savaşı olmuştur. Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı’nda Türk milletinin neden savaştığını, neye inandığını açık bir şekilde anlatmıştır. Çanakkale savaşını yazdığı bir şiirle anlatan, anlatmakla da kalmayıp adeta destanlaştıran Akif, Topyekûn milli mücadelenin yaşandığı Kurtuluş Savaşı’na da İstiklal Marş’ımızı armağan etmiştir. İstiklal Marşı; milletimizin, nasıl bir millet olduğunu mükemmel bir edebi dil kullanarak tüm dünyaya haykırmaktadır.
Sevgili Öğrencilerimiz! Bu topraklarda yaşayan şanlı atalarımız, şehit dedelerimiz bize, bu güzel vatanı, canlarını feda ederek miras bıraktı. Bundan dolayı omuzlarımızda atinin sorumluluğu bulunmaktadır. Bu sebeple bizden sonraki kuşaklara, şu an olduğu gibi güçlü ve refahın hakim olduğu bir memleket bırakmak ve atalarımızdan intikal eden mirası geleceğe emanet olarak aktarmak için, daha çok çalışmalıyız.
Başta vatan ve millet sevgisinin, bağımsızlık ve hürriyet aşkının en veciz ve en seçkin ifadesi olan İstiklal Marşı’nı bize hediye olarak sunan milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u ve bu güzel şiiri, ölüm - kalım savaşı vererek sonunda başarıya ulaşmış bir millet adına İstiklal marşı olarak oy birliği ile kabul eden başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere I. TBMM üyelerimizi saygıyla anıyor ve şükranlarımı sunuyorum.
Sözlerimi Mehmet Akif’in şu cümlesiyle bitirmek istiyorum.
Allah bu millete bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın!”
Konuşmanın ardından “Mehmet Akif Ersoy’un Hayatı” isimli sinevizyon gösterisi sunuldu. Sinevizyon gösterisinin ardından Mehmet Büyükeğen Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin hazırlamış olduğu “ Hakkın Sesi” oratoryosu seslendirildi. Oratoryonun ardından program sona erdi.