İsviçre’nin tehlikeli bulduğu maden suyundan açıklama!

İsviçre'nin aşırı seviyede bor içerdiği gerekçesiyle sodalarının satışını yasaklamasının ardından Beypazarı Maden Suyu açıklama yaptı. Açıklamada, AB üye ülkelerinde mevzuat oranının 1’e 5 olduğuna dikkat çekildi

İsviçre, Türkiye’de üretilen bir maden suyu markasında ‘aşırı seviyede bor’ tespit edildiğini belirterek, maden sularının satışının yasaklandığını açıklamış, maden sularının tüketilmemesi konusunda uyarıda bulunmuştu. O maden suyu markasından açıklama geldi.

İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu, Türkiye’de 67 yıldır Ankara merkezli maden suyu üretimi yapan Beypazarı Karakoca şirketine ait bir ürününün içeriğinde bor elementi tespit edildiğini açıklayarak, "fetal gelişim ve doğurganlık üzerinde olumsuz etkisi olduğunu” iddia etti ve ürünü yasakladı.

İsviçre’nin Türk kamuoyuna bomba gibi düşen bu yasağının ardından, Beypazarı Maden Suyu’ndan açıklama yapıldı. Marketing Türkiye’ye açıklamalarda bulunan Beypazarı yetkilisi, “İsviçre’de yapılan analizlerde Beypazarı maden sularındaki bor minerali miktarının en fazla değeri ‘1’ olması gerekirken ‘2’ olarak tespit edildiği, bununsa sağlık açısından son derece tehlikeli olduğu söyleniyor. Açıkçası böyle bir kanıya nasıl vardıklarını bilmiyoruz” dedi.

Açıklamada, bugün sağlıklı bir yaşam sürebilmek için bor mineralli takviyeleri tükettiği ve kemik erimesini durdurmak için her bir kapsülünde bor bulunan takviye gıdaların bulunduğu vurgulanırken, Avrupa Birliği ülkelerinde mevzuatın farklı olduğu ifade edildi.

Yetkili, “İsviçre 1’e 2 oranını tehlikeli olarak belirlerken, AB üye ülkelerinde mevzuat oranı 1’e 5. Amerika’dan Avustralya’ya, Hollanda’dan Belçika’ya pek çok ülkeye ürün gönderen bir marka olarak İsviçre’ye de 7 yıldır ürünlerimizi gönderiyoruz” açıklamasında bulundu.

Yeraltı kaynak sularının değerlerinin dönemsel olarak değişiklik gösterdiğini ve yağış kaynaklı olarak içindeki mineral değerlerinin artıp azalabileceğini söyleyen Beypazarı yetkilisi, yurtdışına gönderdikleri ürünler için 2022’de yaptıkları ölçümlerde bor mineralinin 0,33, 2023’te ise 1 olarak ölçümlendiğini kaydetti.

Yetkili, bütün içeceklerin farklı analiz tayinlerine tabii tutulması gerektiğini belirtti ve İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu tarafından yapılan analizlerin içme suyu kriterleriyle maden sularını analiz ettiğini aktardı.

Birçok ülkeye ihracat yapmakta olan Beypazarı’na yönelik bu haberlerin kasıtlı olarak çıkarılabilmiş olabileceğini ifade eden yetkili, konu hakkında resmi bir yanıt vermek amacıyla çalıştıklarını vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri