Kaçak yabancı çalıştıranlara uyarı!

Sarayönü İlçe Emniyet Amiri Hasan Korkmaz, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs tehdidi kapsamında, İran üzerinden ülkeye kaçak giriş yapan ve iç bölgelere kadar gelip kaçak olarak çalıştırılan yabancı uyruklu kişilere...

Sarayönü İlçe Emniyet Amiri Hasan Korkmaz, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs tehdidi kapsamında, İran üzerinden ülkeye kaçak giriş yapan ve iç bölgelere kadar gelip kaçak olarak çalıştırılan yabancı uyruklu kişilere karşı uyarıda bulunarak bu kişilerin hastalık taşıma riskinin yüksek olduğunu dile getirdi. Korkmaz, toplumu tehlikeye atmamak için bu şekilde gelen yabancı uyruklu kişilerin tespit edilir edilmez güvenlik güçlerine ve sağlık kuruluşlarına bildirilmesi gerektiğini ifade etti.

Sarayönü İlçe Emniyet Amirliği tarafından yapılan açıklamada, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs kapsamında işverenlerin yabancı uyruklu kişileri kaçak olarak çalıştırmamaları yönünde uyarılarda bulunuldu.

Ülkeye kaçak yollardan giren yabancı uyruklu kişileri kaçak olarak çalıştırmanın toplum sağlığını çok büyük şekilde tehlikeye atabileceğini belirten İlçe Emniyet Amiri Hasan Korkmaz, böyle durumların zaman kaybedilmeden kendilerine bildirilmesini istedi.

Kanunlar gereğince yabancı uyruklu kişileri çalışma izinleri olmadan çalıştıranlara idari para cezası uygulandığını anlatan Korkmaz, "Cezalar hem işçi hem de işverenlere uygulanmaktadır. Yabancı uyruklu şahısların çalışmaya başlamadan önce çalışma izni alması bir zorunluluktur. Çalışma izni başvurusu ülke içerisinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına. yurt dışından konsolosluk ve büyükelçiliklere yapılmaktadır. Çalışma izni veya çalışma izni muafiyeti aynı zamanda ikamet izni yerine de geçmektedir." dedi.

Çalışma izni veya muafiyeti alan yabancıların oturma izni almasına gerek olmadığını kaydeden Korkmaz, "İşveren tarafından iş sözleşmesi feshedildiğinde almış olduğu çalışma izni süre sona ermektedir. Ülkemizde uzun dönem ikamet izni veya en az 8 yıl çalışma izni olan yabancılar, süresiz çalışma iznine başvurabilirler. Bakanlıkça çalışma izinleri yabancıya ilk 1 yıl süreyle, aynı iş yerinde çalışanlara ilk uzatmada 2 yıl, ikinci uzatmada 3 yıl süreyle verilir." şeklinde konuştu.

Korkmaz, açıklamasını şu şekilde sürdürdü: "Ülkemiz genelinde olduğu gibi ilçemizde de özellikle hayvancılık ve arazi işlerinde yabancı çalıştırmak isteyenler yabancı uyruklu şahısların çalışma izinlerini düzenleyen 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanununa uymak zorundadır.

Yabancı uyruklu işçilerin kaçak çalışması veya çalıştırılması durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu ve Çalışma ve İş Kurumu il müdürünce tarafından uygulanacak idari cezalar 2019 yılı itibariyle; Bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeden yabancı çalıştıran işverene ve bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeden çalışan yabancı uyruklu işçiye 587 Türk Lirası, Çalışma izni olmaksızın bir işverene bağlı olarak çalışan yabancıya 3.527 Türk lirası, Çalışma izni olmaksızın bağımsız çalışan yabancıya 7.057 Türk Lirası, Yabancı çalıştıranlara her bir yabancı için 8.821 Türk Lirası ceza uygulanmaktadır.

Yabancı çalıştıranlar gerektiğinde çalışma izni bulunmayan yabancının ve varsa eş ve çocuklarının konaklama giderlerini ile geri dönüş ve sağlık harcamalarını karşılamak zorundadır."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri