Özellikle 40 yaşından sonra kadınlarda daha fazla görülmeye başlanan kalp hastalıklarının nedenleri ve bu hastalıkları önlemek için yapılabilecekler hakkında Derindere Hastanesi doktoru Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ruken Hanevdaloğulları önemli açıklamalarda bulundu.
Kalp hastalıkları görülme riskinin menopozla birlikte artış gösterdiğine ve 35-55 yaşlarındaki genç erişkinlerde giderek daha fazla görüldüğüne dikkat çeken Uzm. Dr. Ruken Hanevdaloğulları; ‘Bu yaş grubunda özellikle kadınlarda görülen kalp hastalıkları giderek artmaktadır. Kadınlarda görülen ölümlerin % 50'sinden fazlasının nedeni kalp rahatsızlığı ve inmedir. Bu nedenle kadınların özellikle menopoz döneminden sonra kalp sağlıklarını korumaya yönelik önlemlerini almalarını ve düzenli kardiyolojik muayenelerini yaptırmaları gerekir’ açıklamasında bulundu.
Kalp sağlığınızı korumak için...
Hayatın tadını çıkarın. Doğru beslenin, aktif olun, iyi bir gece uykusu almaya çalışın, stresten kaçın, kaçamıyorsanız onu yönetmeyi öğrenin, arkadaşlarınızla zaman geçirin. Yapılan araştırmalar yakın arkadaşlarıyla düzenli olarak vakit geçiren kadınlarda daha az kalp hastalığına rastlandığını gösteriyor.
Uyarı işaretlerini dikkate alın! Kadınlar çoğu zaman kalp krizi ile ilgili şiddetli göğüs ağrısı yaşamazlar. Daha çok boyun, omuz veya karın ağrısı gibi ağrılar; mide bulantısı, kusma, yorgunluk veya nefes darlığı gibi problemler görülebilir.
Sessiz saldırı ihtimalini göz ardı etmeyin! Ağrı eşiği yüksek olan kadınlarda sessiz kalp krizi görülme ihtimali vardır. Bu durum kalbe uzun süre kan ve oksijen akışının sağlanamamasına yol açar. Özellikle menopoz dönemine giren kadınlarda kalp rahatsızlığı için en az 2 veya daha fazla risk faktörü varsa koroner arter hastalığı olup olmadığını belirlemek için mutlaka düzenli kontrollerini yaptırması gerekir.
Risk faktörlerini bilin. Obez/aşırı kilolu, sigara içen, yüksek kolesterol ve/veya diyabet hastalarının kalp krizi geçirme riski daha yüksektir. Ayrıca 45 yaşın altında sigara içen ve aynı zamanda doğum kontrol hapı kullanan kadınların akciğer embolisi geçirme riski fazladır. Basit bir kan testi ile riskinizi öğrenerek gerekli tedavi süreciyle riskinizi düşürebilirsiniz. Gebelik komplikasyonları yaşamak, anneler için gelecekteki kardiyovasküler hastalığın bir göstergesi olabilir. Gebelik zehirlenmesi, gebelik diyabeti ya da hipertansiyon problemi yaşayan veya düşük doğum ağırlıklı bebek doğuran kadınların, kalp rahatsızlığı için tüm risk faktörlerini göz önünde bulundurarak sağlık kontrollerini ihmal etmemeleri gerekir.