Ünlü sanatçı Volkan Konak'ın konser esnasında fenalaşarak hayatını kaybetmesinin ardından ani kalp krizleri yeniden gündeme geldi. Uzmanlar, kalp krizinde ilk dakikaların kritik olduğunu belirterek yapılması gerekenleri açıkladı.
Sanatçı Metin Oralat’ın ardından Volkan Konak da Kıbrıs'ta gerçekleştirilen konserde fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. Kalp krizi geçirdiği anlaşılan sanatçı hayatını kaybederken sevenlerini yasa boğdu. Ani kalp krizine bağlı gerçekleşen ölümler sonrasında uzmanlardan kalp krizlerine yönelik önemli uyarılar geldi.
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Onur Akpınar, temel yaşam desteği bilgisinin herkes için hayati önem taşıdığını belirterek, "Kalp krizi geçiren bir kişinin nabzı kontrol edilmeli ve nabız alınamazsa derhal kalp masajına başlanmalıdır. Dakikada 100 kez yapılan hızlı ve etkili kalp masajı, hayat kurtarabilir" dedi.
BU BELİRTİLERE DİKKAT!
Kalp krizinin genellikle göğüs ağrısı ile başladığını ve bu ağrının sol kol, mide, çene ağrısı ya da hıçkırık olarak hissedilebileceğini ifade eden Prof. Dr. Akpınar, soğuk terleme ve kötü hissetme gibi belirtilere de dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
'İLK MÜDAHALE KRİTİK ÖNEME SAHİP'
Kalp krizi geçiren kişiye sağlık ekipleri ulaşmadan önce yapılacak ilk müdahalenin kritik olduğunu vurgulayan Akpınar, "Kalp masajı güçlü ve doğru şekilde yapılmalı, göğüs duvarı hareket ettirilerek kan dolaşımı sağlanmalıdır. Önceden her beş masaja bir suni solunum önerilirdi. Ancak günümüzde en önemli adım, kesintisiz ve güçlü kalp masajıdır" ifadelerini kullandı.
'OTELDE ŞOK CİHAZI OLMALIYDI'
Prof. Dr. Akpınar, Volkan Konak’ın otelde fenalaşmasın ile kalabalık ortamlarda şok cihaz bulunmasının önemine dikkat çekerek, "Otelde mutlaka bir şok cihazı olmalıydı. Bu cihaz, kalp durması anında hastanın yeniden hayata döndürülmesini sağlayabilirdi" diye konuştu.