Op. Dr. Narin Türkmen, rahim ağzı kanserinin en önemli nedenlerinden biri olan HPV ve bu virüse karşı etkili olan aşılar hakkında bilgi verdi. Rahim ağzı kanseri, hücrelerin anormal şekilde büyüyüp çoğalmasıyla meydana gelir ve bu durumun başlıca nedeni HPV virüsüdür.
Yapılan araştırmalara göre HPV'nin 200'ün üzerinde türü bulunuyor ve bunlardan 15'i kanserle ilişkilendiriliyor. Bazı HPV türleri sadece siğillere neden olurken, diğerleri ise ciddi kanser türlerine yol açabiliyor. Medicana Konya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Narin Türkmen, "Genital siğiller kadınları daha fazla etkiler, ancak erkeklerde de görülmektedir. Erkeklerde tedavi edilmemiş genital siğiller, Busckhe Lowenstein tümörüne yol açabilir. Bu nedenle HPV aşısı erken yaşta yapılmalıdır" dedi.
HPV'nin yol açabileceği rahim ağzı kanseri, penis, vajina, vulva, anüs ve orofaringeal kanser gibi birçok kanser türüne sebep olabiliyor. Bu enfeksiyonlar çoğunlukla cinsel ilişkiyle veya cilt temasıyla bulaşır. Aşılar, HPV'nin genital siğil ve rahim ağzı kanseri gibi hastalıklara yol açma ihtimali en yüksek olan türlerine karşı koruma sağlar.
Dr. Türkmen, HPV enfeksiyonunun rahim ağzı kanserine yol açabileceğini, ancak bu kanserin erken teşhisle tedavi edilebileceğini belirtti. Erken evre serviks kanseri genellikle belirti vermez, bu yüzden düzenli olarak pap smear ve HPV testi yaptırmanın çok önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, HPV aşısının, virüse bulaşmadan önce yapılması halinde rahim ağzı kanserinin büyük bir kısmını önleyebileceğini ifade etti.