Kapadokya’da kapalı yolda toplu mezar ortaya çıktı

Nevşehir'in Göreme beldesinde, 2022'de Kapadokya Alan Başkanlığı tarafından trafiğe kapatılan yolda yapılan kazılarda 'Göreme Nekropolü' (toplu mezar) keşfedildi. Çalışmalar sonucunda, bölgedeki kiliselere ait olduğu düşünülen kiler ve mutfak mekanlarıyla birlikte 30 mezar ortaya çıkarıldı. Mezarlarda bulunan arkeolojik objeler ise M.S. 10. yüzyıla tarihlendi.

Göreme Açık Hava Müzesi yakınlarındaki kazı çalışması tamamlandığında, Kapadokya bölgesine yeni ziyaret noktaları eklenecek. Nevşehir Müze Müdürü Gökhan Maskar, İhlas Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Bu alan, 1985’te Dünya UNESCO Mirası listesine dahil edildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın önderliğinde 2022’de kurtarma kazılarına başladık. İlk etapta Balkonlu Kilise’ye ait olduğu düşünülen kaya oyma mekanları tespit ettik. Bilim insanlarının daha önce bahsettiği Göreme Nekropolü’nü açığa çıkardık ve 30’a yakın mezar bulduk” dedi.

Kazılarda daha önce bilinmeyen arkeolojik bulgular da elde edildi. Maskar, “Kolye, küpe ucu, bileklik ve bir kadınla erkeğe ait haç bulduk. Bu buluntular bölgedeki arkeolojik veriler açısından son derece önemli” diye ekledi.

Kurtarma kazısının, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz’ün talimatlarıyla 'Geleceğe Miras' projesine dahil edildiğini belirten Maskar, “Kazılarımıza 2025 yılında da devam edeceğiz. Şu ana kadar yaklaşık 400 metrekarelik bir alanda çalıştık. Bu kazılar tamamlandığında bölgeye yeni lokasyonlar kazandırmayı planlıyoruz

. Ayrıca, kazıyı Tokalı Kilise’ye doğru genişletme kararı aldık. Arkeolojik veriler geldiği sürece kazılarımız sürecek” ifadelerini kullandı.

Maskar, “Yapılan bu kurtarma kazısıyla birlikte Göreme Nekropolü’nü ve 30’a yakın mezarı bulduk. Daha önce bölgeden hiç arkeolojik veri elde edilmemişti. Elde ettiğimiz objeler M.S. 10. yüzyıla tarihlendi, bu da bizi bin yıl geriye götürdü.

Bu veriler bölge için çok önemli. Daha önce kiliselerden bölgeyi tarihlendirebiliyorduk; şimdi yaptığımız çalışmalarla elde ettiğimiz verilerle bölgeyi doğrulamış olduk” dedi.

Ayrıca, bölgede yapılan kazılarda rastlanan mezar tiplerinin daha önce görülmediğini belirten Maskar, “Kurtarma kazısında bulunan mezar tipleri ‘ünik’ olarak tanımlanabilir. Bu tür mezarların bölgede daha önce bulunmamış olması, bu çalışmayı ayrıca önemli kılıyor” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölge Haberleri