Sarayönü’nde kış döneminde etkili olan yağışlar, çiftçileri de besicileri de rahatlattı. Tarlalar suya doyarken, çıkışını tamamlayan hububatın üstünü örten kar tabakası, gelecek harman sezonu için beklentileri artırdı.
Yine beyaz bereketle kaplanan meralar, özellikle küçükbaş hayvan yetiştiricilerini sevindirdi. Besiciler, bahar dönemiyle birlikte meraların otla kaplanmasını bekliyor.
Sarayönü’nde kurak geçen üretim sezonunun ardından gelen yoğun kar yağışı çiftçileri ve besicileri sevindirdi.
Sarayönü’nde küçükbaş hayvan yetiştiricisi Burak İnanır, kar yağışının kendilerini son derece sevindirdiğini söyledi.
Geride kalan yıl kuraklıktan bir hayli olumsuz etkilendiklerine dikkati çeken İnanır, “Bu sene bereketimiz güzel maşallah. Geçen sene kuraklık yaşadık. Tarımda ve hayvancılıkta baya bir telef ve zayiatımız oldu. Çok şükür bu sene iyi. Kar yağışımız güzel. Allah izin verirse meralarımız baharla şenlenecek. Tarlalarımız, çiftçimiz, hayvancımız rahat bir nefes alacak. Kuraklıktan dolayı yem fiyatları da uçtu gitti. İnşallah bu sene düşmesini bekliyoruz.” diye konuştu.
Ovamızda bereketli bir yıl bekliyoruz
Kuraklığın en fazla tarım sektörünü vurduğunu ve yağan rahmetin çiftçilere umut aşıladığını vurgulayan Halil İbrahim Turan ise şöyle konuştu:
“Kuraklıktan çok zarar gördük. Ciddi zararlar oldu. Birçok çiftçimiz yaptığı masrafı bile alamadı. Çünkü yağışı yetersiz, kurak bir mevsim geçirdik. Maşallah bu sene güzel gidiyor. Göz döneminde önce yağmur yağdı. Ekinler çıkışını tamamladı. Üzerine bir de kar yağdı. Hava durumundan öğrendiğimize göre de kar yağışı devam edecek. Şiddetli soğuklar var ama kar örttüğü için don tehlikesi yok. Kökler iyi. İnşallah geçen yıl ki kuraklığı tekrar yaşamayız. Ovamızda bereketli bir yıl bekliyoruz.
“Yağışlarda yüzde 30'un üzerinde artış yaşandı”
Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, bölgedeki son yağışların yeni sezona umutla girmelerini sağladığını söyledi.
Hububatta kar yağışına çok ihtiyaç duyulduğunu belirten Çelik, "Bitki gelişimini olumlu etkiliyor ve toprağın doyumunu sağlıyor. Baharda sulama maliyetlerini düşürüyor. Toprak suya doymazsa ilkbaharda sulamaya ağırlık verilmesi gerekir. Elektrik maliyetlerinin yüksek olması çiftçiyi zorlayacaktı. İnşallah devam eden yağışlar çiftçiyi sevindirecek." dedi.
Çelik, geçen yılın kurak geçmesi nedeniyle tarımsal üretimde sıkıntı yaşandığını dile getirerek şöyle devam etti:
"Geçen yıla göre yağışlarda yüzde 30'un üzerinde artış yaşandı. Kar yağışının devam edecek olması da ayrıca umutlandırıyor. Geçen yılki kuraklığı inşallah bir daha yaşamayız. Kar yağışıyla birlikte geçen yıla göre çiftçilerin de hububattan beklentisi yükseldi. Yağışlar devam ederse umutlar artacak."
“Kar yağışı don tehlikesini bertaraf ediyor”
Kar yağışının yer altı sularına da önemli katkı sağladığına işaret eden Çelik, "Ayrıca kar don tehlikesini de bertaraf eder. Kar yağışı olmazsa don tehlikesi yaşanır. Hububatta don kesmesi hadisesi yaşanır. Bitkilerin üşümesine neden olur. Kar bitkiyi örttüğünde gelişimini devam ettirir." diye konuştu.
"Meralarımız kuraklık tehlikesini az hasarla atlatmış olur"
Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik de ülke genelinde etkili olan kar yağışlarının kuraklık tehlikesine karşı umutları artırdığını belirterek, "Bu yağışlar inşallah devam eder ve sektöre bereket getirir. Meralarımız kuraklık tehlikesini az hasarla atlatmış olur. Bu yağışlar bizim için çok önemlidir. Bu yağışlar barajlara, tarlalara ve meralara çok faydalı olacaktır. Geçmiş yıllara göre daha verimli bir yıl olmasını bekliyoruz." dedi.
Çelik, meraların hayvancılık açısından önemini vurgulayarak, "Su olmadan hayat olmaz. Doğanın yeşermesinin yanında meralarda hayvanların su ihtiyacını karşılayacak kaynaklar da zenginleşecek. Kar yağışıyla hayvanlarımız meralarda susuz ve yemsiz kalmayacak inşallah." ifadelerini kullandı.