Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Duran Yavuz ve Bahçe Bitkileri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Musa Seymen, kurak ve yarı kurak bölgelerde karpuz ve kavun üretiminde duyulan su ihtiyacının minimuma düşürülmesine yönelik projeler geliştiriyor.
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Duran Yavuz, “Su Stresini Azaltmada Etkili Bitki Gelişimini Destekleyici Rizobakterilerin (Pgpr) Belirlenmesi ve Bu Bakterilerin Farklı Anaçlara Aşılanmış Karpuzda Kısıtlı Sulama Koşulları Altında Performanslarının Araştırılması” başlıklı projede Konya gibi kurak ve yarı kurak bölgelerdeki tarımsal üretimlerde ciddi su tasarrufunun hedeflendiğini söyledi.
Bu çerçevede 30 dekar alanda karpuz ve kavun üretimine yönelik araştırmada bulunduklarını ifade eden Yavuz, “Proje kapsamında farklı anaçlar üzerine aşılanan karpuzda ACC Deaminaz aktivitesine sahip rizobakterilerin kısıtlı sulama koşullarındaki performanslarını araştırıyoruz. Bu bağlamda, Konya’nın farklı ilçelerinden yaklaşık 17 bin kilometrekarelik bir alandan toplanan toprak örneklerinden izole edilen ve ACC Deaminaz aktivitesine sahip olan rizobakterilerin yabani karpuz anacı ve hibrit TZ-148 anacı üzerine aşılanan karpuzda beş farklı sulama seviyesindeki performanslarını analiz edeceğiz. Denemeyi 135 parsel üzerinde yürütüyoruz. Proje sonuçlarına göre Konya gibi kurak ve yarı kurak bölgelerde ciddi bir su tasarrufunun sağlayacağını öngörüyoruz. Konya’nın yıllık 4,5 milyar metreküplük bir su potansiyeli var. Konya Ovası'nda bu su potansiyelinden daha fazlası tarımda kullanılıyor. Yine proje kapsamında bursiyer ve stajyer öğrencilerimiz kendilerini geliştiriyorlar. Farklı ölçümler yapıyorlar. Projemiz çerçevesinde kavunda da farklı genotiplerin su stresine olan tepkilerini araştırıyoruz” dedi.
HABER MERKEZİ