“Katarakt dünyanızı karartmadan tedavi olun!”

Göz Hastalıkları Profesörü Tamer Takmaz, katarakta zamanında müdahale edilmemesi durumunda ameliyat zorluğunun artıp ve başarı şansının azabileceğini vurguladı.

Kataraktın dünyadaki körlük sebepleri arasında ilk sıralarda yer aldığına dikkati çeken Takmaz, doğuştan olabileceği gibi, travma sonrasında, diyabet gibi bazı sistemik hastalıklarda, üveit gibi bazı göz hastalıklarında, göz ameliyatlarından sonra veya kortizon gibi kullanılan bazı ilaçlara bağlı olarak gelişebildiğini ifade etti.

Katarakta sebep olabilen risk faktörlerine değinen Takmaz, şunları kaydetti:

“Katarakt başlangıç döneminde pek belirti vermiyor ve yavaş ilerlediği için görmedeki sorunlar birçok hasta tarafından fark edilemiyor. Lensin bulanıklığının zamanla artış göstermesi ile birlikte net görememe, görmede azalma, renklerin parlaklığını kaybederek daha soluk ve mat görünmesi, çarpık görme, çift görme gibi görme sorunları ve ışığa ya da parlak nesnelere bakmada zorluk oluşur. Gece araç kullanırken net görememe, karşıdan gelen araç ışığının saçılması, güneşli günlerde görmenin bozulması gibi şikayetler ortaya çıkar.

Gözlükler yetersiz gelir, görme bozulur ve gözlük numaraları sık olarak değişir ancak yeni gözlük almak da çözüm olmaz ve görme yeterli miktarda artırılamaz. Bazı katarakt tiplerinde ise hastalar, yakını gözlüksüz daha iyi görebilir. İleri dönemde şeffaf olan lens giderek renk değiştirir, koyu kahverengi olabilir, beyazlaşabilir. Bu durum dışarıdan bakıldığında da kolayca fark edilebilir.”

“ASLA İHMAL EDİLMEMELİ”

Kontrollerin kesinlikle ihmal edilmemesi gerektiğine değinen Takmaz,“Ağır şeyler kaldırılmamalıdır. Göz, travmalara karşı korunmalı ve göze baskı oluşturacak durumlardan sakınılmalıdır. Enfeksiyon oluşmasına yol açacak davranışlardan kaçınılmalıdır.” diye konuştu.

Takmaz, şöyle devam etti: “Katarakt gelişmesinden korunmanın tam olarak mümkün olmasa da oluşumu geciktirmek için yapılması gerekenle şunlar: güneş ışığından korunmak, yeşil sebze ve deniz ürünleri ile sağlıklı ve dengeli beslenmek, şeker hastalığını kontrol altında tutmak, sigara içmemek.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri