KAYIP KÖYLER (1)

.

(Sarayönü Merkez-Başhüyük Mah.-Karatepe Mah. )

Kadim bir geçmişe sahip Anadolu Toprakları (Bu ifadenin ortaya çıkışı da ilk olarak Sarayönü’ndedir. Belgeleri ile açıklayacağız, belgeler 1500 yıllık bu orada!) üzerinde pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

Tabii ki bunu hepimiz biliyoruz gelin bir de Sarayönü’nde kimler geldi kimler geçti şöyle günümüzden yaklaşık 7000 yıl bir geriye gidelim! (Kalkolitik Çağa gidiyoruz)

Aşağıdaki haritada numaralandırdığımız 1-2-3-4 nolu yerlerde 7000 yıl önce küçük küçük köyler (yerleşim yeri) vardı. Şu an Başhüyük Mahallemizde 2 nolu yerde bundan yaklaşık 7000 yıl önce de yaşayanlar vardı. Taa ki günümüzden 2300 yıl öncesine kadar..

Sonra buralardan taşındılar..

Fazla uzak gitmediler ama o da fazla sürmedi.

Günümüzden 1700 yıl öncesine kadar yaşadılar ve yok oldular. Taa ki 150 yıl öncesinde Abdülhamit Hânla (ileride gireceğiz bu konulara) birlikte yeni sahiplerine kavuşana kadar orada zaten yok olan bir köy vardı yani biraz kayboldu tekrar geri geldi bizce de iyi olmuş

Yine haritada gösterilen 1 No’lu yerleşimde ise kaybolan köyümüz ise günümüzden 1700-1600 yıl öncesine kadar vardı.

Tabi uzunca bir süre yaşamışlar orada 6600 yıl kadar. Hattâ Doğu Roma’yı görmüş olmaları da muhtemel olmakla birlikte küçük bir köydü.

Yine haritada 3 No’lu yerde bir yerleşim vardı.. Fakir bir Roma Köyü..

Çünkü oldukça küçük bir köy.. Bu köy günümüzden 3550 yıl öncesine kadar uzanıyordu. Taa Roma döneminde vardılar ama yaklaşık 1700 yıl önce bu köy de yok oldu.

Sarayönü Karatepe ve Başhüyük arasındaki son kaybolan köyümüz günümüzden yaklaşık 5000 yıl önce kurulmuş ve günümüzden 2500 yıl önce ise yok olmuştur. Ne yazık ki bu köyde yaşayanlar muhtemeldir ki demirin icadını görememişler. (Demir: Fe sembollü 26 atom numaralı element)

Demir demişken demir elementinin dünya dışında bir gezegenden geldiğinin iddaa edildiğini de söylemeden geçmeyelim, henüz çürütülememiş bir hipotezdir!

(Not: Tarihlendirmeler yaklaşık olarak verilmiştir. Tarih skalası için Kalkolitik çağ, Tunç Çağı, Demir Çağı, Helenistik dönem, Roma dönemi düşünülebilir. Yazar yorumu içerir)

DEVAM EDECEK…

___________________

* Selçuk Üni. Prof. Dr H. BAHAR

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Köşe Yazıları Haberleri