Sarayönü'nde Eski Konya yolu Mevkiinde, Koyuncu Nak. Paz. A.Ş. tarafından yapılması planlanan Klor Alkali Tesisi'nin ilerde yaratabileceği olumsuz ve sağlığı tehdit edebilecek durumlarına karşı Sivil Toplum Kuruluşları, mahalle muhtarları ve vatandaşlar tarafından dilekçe seferberliği başlatıldı. Toplamda 700'e yakında imzalı dilekçe Konya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne teslim edildi.
Vatandaşlar tarafından imzalanan dilekçelerde şu ifadeler yer aldı:
"İlçemizde yapılması planlanan Klor Alkali Tesisi, FeCI3 Üretime Esas Tehlikeli, Tehlikesiz Atık Geri Kazanımı ve Kojenarasyon Tesisinin İnsan ve Çevre sağlığı açısından olumsuz etkilerinin olduğu, Proje kapsamında üretilecek olan ürünlerin, kuvvetli asitler, yanıcı, patlayıcı madde, organik ve inorganik kimyasal maddelerden oluşmasından dolayı İnsan ve Çevre sağlığı açısından tehlike arz etmektedir. Özellikle tesisin, İnsan hatası ve (Deprem, Sel Yangın v.b.) doğal faktörlerden kaynaklanan herhangi bir kaza anında İnsan ve Çevre sağlığı açısından telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracağı muhakkaktır.
Projenin iptali isteniyor
Anayasamızın 56. maddesi "Herkes, sağlıklı dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, Çevre sağlığını korumak ve Çevrenin kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir." diyerek sağlıklı bir Çevrede yaşama hakkını Anayasamızın bir hükmü haline getirmiş ve Çevreyi koruma görevini Devlet ve tüm vatandaşlara bir ödev olarak yüklemiştir.
Bu nedenle söz konusu Klor Alkali Tesisi, FeCI3 Üretime Esas Tehlikeli, Tehlikesiz Atık Geri Kazanımı ve Kojenarasyon Tesisinin İlçemizde yapılmasını istemiyoruz. Söz konusu tesis için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak ÇED Raporunun tekrar değerlendirilmesini ve projenin iptalini talep etmekteyiz."
Belediye rapor hazırladı
Sarayönü Belediyesi tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yazılan detaylı raporda da kimya tesislerinin olası bir kaza veya ihmal sonucunda ciddi problemlere yol açabileceği belirtildi. Raporda özet olarak şu ifadelere yer verildi:
"Klor Alkali Üretim Tesisi, FeCl3 Üretime Esas Tehlikeli, Tehlikesiz Atık Geri Kazanımı ve Kojenarasyon Tesisi’nde üretilecek ve kullanılacak kimyasalların neredeyse tamamın İnsan Sağlığı ve Çevre için oldukça tehdit edici maddeler olduğu, atıklarının bile A-sınıf atık grubunda değerlendirildiği görülmektedir. Üretilen bu maddelerin İnsan ve Canlı üzerinde uzuv kayıpları, ciddi sağlık problemleri, yaralanmalar ve hatta ölümle sonuçlanacak durumları ortaya çıkardığı bilinmekle birlikte, çevresel anlamada yer altı sularına karışması ile sucul canlıları yok ettiği, biyolojik faaliyetleri durdurduğu, yüksek düzeyde kirliliğe yol açtığı da bilinmektedir. Olası bir kaza sonunda oluşabilecek durumların telafisinin mümkün olmadığı gerçeği bu sonuçlardan da anlaşılmaktadır.
İnsan kaynaklı problemlerin olabileceği kazaların yanı sıra doğal afet gibi nedenlerle de olabilecek kazalar ciddi derecede sonuçlar doğurabilecektir.
Çok fazla risk faktörü var
Daha pek çok araştırmanın ve incelemenin yapıldığı bu ve benzer çalışmalarda Kimyasal Üretim Tesislerinde kaza ve olası risk durumlarının olduğu ortaya koyulmuştur. Özellikle çevresel etkiler bakımından dikkatle incelenen ve değerlendirilen Kimyasal Üretim Tesisleri her zaman yerleşim yerlerinin uzak olduğu noktalara konumlandırılmaktadır. Bu doğrultuda yapılması planlanan “Klor Alkali Üretim Tesisi, FeCl3 Üretime Esas Tehlikeli, Tehlikesiz Atık Geri Kazanımı ve Kojenarasyon Tesisi” için imar görüşü olumlu olsa da Çevre ve İnsan Sağlığı Tehditleri nedeniyle çok fazla risk faktörü taşıyan bu tesisin yapımı, yerleşim alanına çok yakın olması sebebiyle Kurumumuzca uygun görülmemektedir. Bu nedenle “Klor Alkali Üretim Tesisi, FeCl3 Üretime Esas Tehlikeli, Tehlikesiz Atık Geri Kazanımı ve Kojenarasyon Tesisinin” İlçemizde yapılmasını istemiyoruz. Söz konusu tesis için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak ÇED Raporunun tekrar değerlendirilmesini ve projenin iptalini talep etmekteyiz."