Kira sözleşmesi yaparken dikkat! Hapis cezası alabilirsiniz

Hukukçular, yeni dönemde kira sözleşmelerinde yapılan usulsüzlüklerin belgede sahteciliğe girdiği için 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırıldığını belirtti. Peki ceza almamak için ne yapmak gerekiyor? İşte ayrıntılar…

Konut kiralarında yüzde 25 zam sınırının kaldırılmasının ardından yeni bir döneme girildi. Ev sahibi ile kiracılar arasında yaşanan uyuşmazlıklar daha da artarken, uzmanından uyuşmazlık davalarında görülen sahteciliğe karşı uyarılar geldi.

Avukat Mustafa Erkulu, kira sözleşmelerine ilişkin yaptığı açıklamada, kira zamlarıyla ilgili kararın 1 Temmuz 2024’e kadar uzatılmasının ardından kira hukuku uyuşmazlıklarında görülmemiş bir artış yaşandığına dikkat çekerek, “Bu istikamette de hukuk uyuşmazlıklarında arabuluculuk kanununda değişiklik yapılarak, ilgili maddeyle beraber kira hukuku uyuşmazlıklarında arabuluculuk süreci başlatıldı. Böylece kira hukukuna ilişkin uyuşmazlıklarda öncelikle arabuluculuğa gidilme şartı getirildi” dedi.

2022-2023 yılları arasında yenilenen kira döneminde, kira bedeline ilişkin yapılacak artışların en fazla bir önceki kira bedelinin yüzde 25'i kadar olacağının kararlaştırıldığını hatırlatan Erkulu, kira sözleşmeleri üzerinde yapılacak değişiklikler ile hem kiracı hem de ev sahiplerinin hapis cezası alabileceğini söyledi.

“3 YILA KADAR HAPİS CEZASI ALABİLİRSİNİZ”
Kiracı ve ev sahibi arasında yapılan sözleşmelerde sonradan değişiklik yapıldığını ifade eden Erkulu, bunun 'özel belgede sahtecilik' suçunu oluşturacağını ileri sürdü.

Erkulu, bu suçun TCK'da 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile karşılığının bulunduğunu kaydetti.

Avukat Erkulu, "İzah edilen bu süreçte gerek kiracı gerekse ev sahibi tarafça kira sözleşmeleri, tahliye taahhütnameleri ve senetler üzerinde oynamalar yapılabildiği, boş olarak verilebildiği, tekrardan doldurulabildiği gibi birçok hukuki durumla karşılaşıldı.

Boş teminat senetlerinin doldurulması, boş tahliye taahhütnamelerinin doldurulması gibi konularda çok sayıda içtihatlar verildi. İşin cezai kısmına bakıldığı zaman kira sözleşmeleri ve bu evraklar üzerinde çeşitli oynamalar yapıldığında bunun hukuki sorumluluğu da beraberinde getirdiği görülmekte" ifadelerini kullandı.

“SAHTE SÖZLEŞMELER ÜRETİLİYOR”
Erkulu, taraflar arasında kira sözleşmesi olmamasına rağmen sözleşmelerin su idaresi, elektrik idaresi veya çeşitli idari kurumlara ibraz edilmesi gerektiği durumlarda sahte sözleşmenin de üretildiği iddia etti.

Bunun da özel belgede sahtecilik suçu olduğunu belirten Erkulu “TCK anlamında da 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür" diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri