Kış zorlu geçecek!

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte vatandaş da eline kağıdı kalemi aldı. Vatandaş şimdiden ısınma, enerji, giyecek, yiyecek ve çocuklarının okul ihtiyaçlarını nasıl karşılayabileceğinin hesaplarını yapmaya başladı....

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte vatandaş da eline kağıdı kalemi aldı. Vatandaş şimdiden ısınma, enerji, giyecek, yiyecek ve çocuklarının okul ihtiyaçlarını nasıl karşılayabileceğinin hesaplarını yapmaya başladı. Kömüre, doğalgaza, elektriğe ve daha birçok kaleme üst üste gelen zamlar, özellikle asgari ücretlinin kısıtlı bütçesine büyük bir yük getiriyor. Geçim sıkıntısı günden güne artan asgari ücretli, bir yandan da Ocak ayında yapılacak maaş zammını dört gözle bekliyor. Enflasyona yenik düşen vatandaşlar, belini doğrultmanın yollarını arıyor. Bu durum bayanların da çalışmasını zorunlu hale getiriyor. Tek maaşla geçinmeye çalışanlar ise borçlarını nasıl takla attıracağını düşünüyor.

“Gariban ayı” olarak adlandırılan kış ayı, kendini hissettirmeye başladı. Sarayönü'nde hava sıcaklıkları özellikle akşamları 10 dereceden fazla düştü. Önümüzdeki günlerde hava sıcaklıklarının daha da düşeceği öngörülürken, yağış uyarıları da yapıldı.

Vatandaş, kış için hazırlığını yaparken bir yandan da kara kara düşünüyor. Vatandaş, bu kış aylarının da kendisi için zorlu geçeceğini düşünüyor. Kışlık ürünlere gelen zamlar ise vatandaşın düşüncesini doğruluyor. 2018 yılının Ağustos ayından beri etkisini devam ettiren ekonomik kriz, kış aylarında kendisini iyice hissettiriyor.

Kömüre 15 dolar zam geldi!

Kış aylarının olmazsa olmazları arasında yer alan odun ve kömür fiyatları da bu kış cep yakacak. Özellikle Eylül ayının birinden itibaren kömüre gelen zam, vatandaşın bütçesini hayli zorlayacak. Sobalık kömürün ton fiyatı, Eylül ayının 1. gününden itibaren gelen zamla birlikte 900 liradan, 950 liraya yükseltildi. Kalorifer kömürü ise neredeyse tavan yaptı, Eylül ayının 1. gününden itibaren ise 15 Dolar zam geldi. Yani kalorifer kömürü son zamla birlikte 86 TL daha zamlandı. Kalorifer kömürünün ton fiyatı kalitesine göre 1200 ile 1500 lira arasında değişiyor. Odunun torbası ise kalitesine göre 15 ile 20 TL arasında değişiyor. Kömürcüler, kömür almak isteyen vatandaşlara “Peşin mi alacaksın?” sorusunu yöneltirken, bu soru bile sıcak para akışına esnafın ne kadar ihtiyacı olduğunu gözler önüne seriyor.

Doğalgaz faturası da kabarık gelecek!

Vatandaşın kış aylarında en fazla rahatsızlık duyduğu meselelerin başında yine “faturadaki yükseklik” geliyor. Özellikle vatandaşa kış aylarında ekstra masraf olan doğalgaz faturası vatandaşın canını çok sıkıyor. Döviz kurundaki esnekliğe bağlı olarak doğalgaza gelen zamlar, vatandaşı kara kara düşündürüyor. Geçtiğimiz ay içinde doğalgaza gelen yüzde 32'lik zam, vatandaşa “Bu kış biz ne yapacağız?” dedirtiyor. Vatandaş, aynı kullanıma fazla para vermek istemiyor. Özellikle son gelen yüzde 32'lik zam hesaplanacak olursa geçtiğimiz yıl 300 liralık doğalgaz yakan bir vatandaş, aynı kullanıma bu yıl 90 liradan daha fazla ödeyecek. Kısacası vatandaşa 300 gelen doğalgaz faturası, kullanım aynı olsa da 390 liradan aşağı gelmeyecek. Doğalgazdaki zam artışları, vatandaşı kış aylarında hayli zorlayacak.

Kışlık giysiler de nasibini aldı!

Kış aylarının en önemli girdileri arasında yer alan “kışlık giysi” konusu da vatandaşın bütçesini zorlayacak. Yine döviz kurundaki esneklik, nakliye masraflarının artması, işyeri kiralarının yükselmesi, işçi giderlerinin, ithalatın artması ve hammaddeye olan erişimin zorlaşması gibi bazı sebeplerden dolayı giysi, mont ve ayakkabı fiyatlarında da artışlar görüldü. Önceden 50 TL'ye alınan bir kazağın fiyatın en az yüzde 30-35 oranında arttı. 2018 yılından bu yana yaşanan ekonomik krizden bütün sektörler ciddi şekilde zarar gördü. Bu zararın faturası ise yine en fazla hayat ve fiyat pahalılığından dolayı vatandaşa yansıtıldı.

Veliler kış ayına zararla girdi!

Kış aylarında vatandaşın en önemli gider kalemleri arasında “okul ve kırtasiye” masrafları da yer alıyor. Havaların soğuması ile birlikte öğrencilerin çeşitli ihtiyaçları da artış gösteriyor. Veliler, çocuklarının bu ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına ekstra masraf altına giriyor. Okullar açılmadan kısa bir süre önce ve okullar açıldıktan az bir süre sonra kırtasiye, okul üniforması ve diğer ihtiyaçlar için alışveriş yapan aileler, kış aylarına yine yüklü miktarda bir zararla girdi. Veliler de kara kara düşünüyor.

Yiyecek kaleminde de zam bekleniyor!

Kış aylarında yakacak, giyecek masraflarına bir de yiyecek masrafı ekleniyor. Sebze ve meyve fiyatları da kış aylarında tavan yapıyor. Her ne kadar da “Kış aylarında yaz sebzeleri pahalı olur” düşüncesi bazılarında hakim olsa da geçtiğimiz yıl kışlık sebze ve meyve fiyatlarında yaşanan fiyat pahalılığı, bu düşünceyi kırmaya yetiyor. Yine kışlık sebze ve meyve fiyatlarındaki yüksekliğe “olumsuz hava şartları” gerekçe gösterilse de, gerçek sebebin üretimdeki düşüklük olduğu söyleniyor. Kısacası vatandaş, kışlık sebze ve meyveyi de bu yıl geçtiğimiz yıldaki gibi pahalı tüketecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri