Kış iyice bastırmadan bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenler, vücuduna besinlerin yanı sıra şifalı bitkilerle de takviye yapıyor. Bu mucize bitki ise özellikle kışın rastlanan hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirirken, vücudu da kışa hazırlıyor
Halk arasında kışa hazırlık otu olarak bilinen zerdeçal, bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle de biliniyor. Eklendiği yiyecek ve içeceklere hem lezzet hem renk veren zerdeçalın sağlığa yararları ise saymakla bitmiyor. Hem antioksidan deposu olan hem de potasyum ve demir açısından zengin olan zerdeçal, anti-bakteriyel, anti-mikrobiyal, anti-inflamatuvar özellikleriyle artrit, göz hastalıkları, kanser, Alzheimer ve kalp hastalıkları gibi pek çok hastalıkta da etkili oluyor.
Ancak zerdeçalı takviye gıda olarak değil, baharat olarak yiyecek ve içeceklerinizle tüketmeye özen göstermek gerekiyor.
İşte zerdeçalın faydaları…
İNFLAMASYONU ÖNLÜYOR
İnflamasyon; bakteri, virüs ve yaralanmaların neden olduğu hasarları onardığı ve zararlı istilacılarla savaştığı için aslında vücuda yararlı bir süreçtir. Ancak iltihap süresinin uzaması ve kronik hale gelmesi, özellikle kalp hastalıkları ve kanser gibi durumlarda büyük sorun teşkil etmesi anlamına gelir. Zerdeçalın içeriğindeki kurkumin, vücuttaki inflamatuvar süresinin uzamasının önüne geçer. Ayrıca iltihaplanmayı başlatan kimyasalların önüne geçer. Kurkuminin artrirt, pankreatit ve bazı mide rahatsızlıklarını hafiflettiğine dair araştırmalar sürüyor.
EKLEM AĞRILARINDA ETKİLİ
Kurkumin artrit hastalığında şişliğin ve eklem ağrılarının azalmasını sağlar. Ayrıca artrit ilaçlarının yan etkilerini azaltabilir. Zerdeçal ayrıca diz osteoartriti (eklem kireçlenmesi) ağrılarında da etkilidir. Eklemleri hedef alıp gözler, akciğerler, cilt, kalp, damarlara yayılabilen kronik iltihabi hastalık romatoid artrit tedavisinde destekleyici olabilir.
KARACİĞER FONKSİYONLARINI DÜZENLİYOR
Zerdeçal, güçlü antioksidan içeriği sayesinde karaciğeri toksinlerden koruyabilir. Bu özellikle diyabet veya yine uzun süreli ilaç kullanan kişilerin karaciğerinde yarattığı tahribatın azaltılmasında destekleyici olabilir. Karaciğerde fazla yağ birikmesini önlemede faydalıdır.
ANTİ-İNFLAMATUAR ÖZELLİĞİ KANSERE İYİ GELİYOR
Zerdeçalın kanser tedavisinde de yeri olduğu düşünülür. İnflamasyon tümör büyümesiyle yakından ilişkilidir.
Araştırmalar kurkuminin kanser üzerindeki etkilerini şöyle gösterir:
Kanser hücrelerinin yok olmasında destektir.
Tümörlerde yeni kan damarlarının büyümesini azaltabilir.
Metastaz yani kanserin yayılmasını engelleyebilir.
Kurkumin gibi anti-inflamatuvar bileşikler, kolorektal kanserler, pankreas, prostat, mide kanseri ve multiple myeloma gibi kanserlerin hem tedavisinde hem de önlenmesinde etkili olabilir.
DİYABETTE ETKİLİ
Tip 1 ve tip 2 diyabet hastalığının önlenmesinde ve tedavisinde kurkuminin önemli rol oynadığı araştırmalarla belirtilmiş. Diyabetin neden olduğu diyabetik nöropati hastalığında da etkili olduğu düşünülür. Yine diyabete katkısı bulunan insülin direnci, yüksek kan şekeri ve LDL kolesterol (kötü kolesterol) gibi hiperlipidemi sorunlarının iyileşmesinde yardımcıdır. Zerdeçalın diyabete etkileri araştırılmaya devam ediyor.
HAFIZAYI GELİŞTİRİYOR
Nöronların gelişiminde önemli bir role sahip beyin kaynaklı nörotrofik faktör (BDNF) proteini, hafıza ve öğrenmede etkilidir. Depresyon ve Alzheimer gibi hastalıklarda BDNF proteinin azaldığı bilinir. Araştırmalara göre, kurkumin BDNF proteini artırıyor. Bu sayede yaşa bağlı beyin fonksiyonlarının azalmasında ve çeşitli beyin hastalıklarında da yararlı olabileceği düşünülür. Hafıza gelişimine de katkısı olabilir.
DEPRESYON TEDAVİSİNDE DESTEKLEYİCİ
Zerdeçalın, BDNF seviyesinin artmasında rol oynarak bu sayede antidepresan etkisi yarattığı düşünülür. Araştırmalarda zerdeçalın depresyon tedavisinde etkili olduğu stres ve kaygıyı hafiflettiği belirtiliyor. Kurkumin, ruh sağlığınızı direkt olarak etkileyen serotonin ve dopamin hormonlarında artışı sağlayabilir. Zerdeçal, depresyon için tamamlayıcı bir terapide destek kuvvet olarak yer alabilir.
KALBİN SAĞLIĞINA İYİ GELİYOR
Kurkumin, kalp hastalıklarında kan damarlarındaki endotelin işlevini iyileştirmesiyle bilinir. Endotel disfonksiyon; kan basıncı, kan pıhtılaşması ve diğer faktörlerin düzenlenememesi anlamına gelir. Bir araştırmaya göre, kurkumin kadınlarda menopoz sonrası egzersiz kadar etkilidir. Kurkumin kalp hastalıklarının gelişiminde güce sahip oksidasyon ve inflamasyonun düşürülmesinde yardımcıdır.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN BİR NUMARALI DOSTU
Kurkumin, T ve B hücreleri gibi önemli bağışıklık hücrelerini olumlu yönde etkiler. Kurkumin, sitokin olarak adlandırılan ve inflamatuvar öncü bileşiklerini düşürerek düzenlenmesini sağlar. Vücudumuzun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olarak antikor tepkimizi artırabilir. Viral enfeksiyonlara karşı koruyucu olabilir. Özellikle Covid-19’un semptomlarını hafifletebilir. Araştırmalar, saman nezlesinde gibi alerjilerde bile önemli rol oynadığını gösteriyor. Hapşırma, kaşıntı, burun akıntısı ve tıkanıklık gibi saman nezlesi şikayetlerini azaltabilir.
SİNDİRİM SİSTEMİNE DESTEK
Zerdeçal, zengin anti-inflamatuvar içeriği sayesinde özellikle şişkinlik, gaz ve inflamatuvar bağırsak hastalıkları gibi durumlarda sindirim sistemine destek olur. Crohn ve irritabl bağırsak sendromu (İBS) hastalıkları için de faydalı olabildiği araştırılıyor. Bazı kişilerde zerdeçal sindirim sorunlarına da neden olabilir.
ERKEK SAĞLIĞI İÇİN KORUYUCU
Enfeksiyonunun neden olduğu erektil disfonksiyon bozukluğunda zerdeçal, güçlü anti-inflamatuvar etkisiyle destekleyici olabilir. Uygulanan medikal tedavinin yanında doktor onayıyla birlikte tüketilebilir.
CİLT İÇİN FAYDALI
Zerdeçal egzama, sedef hastalığı ve bazı yaralardaki etkisiyle cildin de dostu kabul edilir. Antioksidan, anti-mikrobiyal ve anti-inflamatuvar gücü zerdeçalın cilt için faydalı olmasının kaynağıdır. Cildin parlamasını sağlar.
Antioksidan zengini bu baharattaki kurkuminin yaşlanmayı yavaşlatabileceği düşünülür. Çizgilenme ve kırışıklıkların oluşumunda önleyici olabilir. Ayrıca yeni hücre oluşmasında olumlu bir etkisi vardır.
Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren diğer besinler ise şöyle:
-Portakal
- Ispanak
-Balık
-Maydanoz
-Yumurta
-Badem
-Ceviz
-Yoğurt
ZERDEÇAL OTU NEDİR?
Zencefilgiller familyasından; anavatanı Doğu Hindistan olan çok yıllık bir bitkidir.
Yaprakları sivri uçlu, çiçekleri sarı renktedir. Safranı andıran boyalı bir madde çıkarılır. Baharat olarak kullanılır.
ZERDEÇAL OTU NASIL TÜKETİLİR?
Zerdeçal sarı renk vermek istediğiniz her tarifte kullanabilirsiniz.
Safran ve körinin kullanıldığı birçok yemekte baharat olarak zerdeçalı da deneyebilirsiniz.
Zerdeçal makarna ve zerdeçallı pilav bu konuda örnek olarak verilebilir.
Kahvaltıda yumurta seviyorsanız zerdeçallı omlet hoşunuza gidebilir.