Kışın çocukları vuran hastalıklar

Soğuk havaların gelmesiyle kapalı ve kalabalık ortamlarda geçirilen zaman artıyor. Kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirilmesinin, virüsler ve diğer bulaşıcı enfeksiyonların yayılmasını hızlandırdığına dikkat çeken Uzm. Dr. Hüseyin Yıldız, çocuklarda yaygın görülen kış hastalıklarını ve bu hastalıklardan korunma yöntemlerini anlattı.

Soğuk havaların etkisiyle, kapalı ve kalabalık ortamlarda geçirilen süre artış gösteriyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Yıldız, kapalı mekanlarda daha fazla zaman geçirmenin, virüs ve enfeksiyonların hızla yayılmasına neden olduğuna işaret ederek, soğuk ve kuru havanın solunum yollarındaki koruyucu bariyerleri zayıflatarak çocukların bağışıklığını düşürebileceğini belirtti.

Hastalıklara En Çok Virüsler Neden Oluyor

Bağışıklık sistemleri yetişkinlere göre daha zayıf olan çocuklar, kış mevsiminde sıkça hastalanıyor. Kış aylarında çocuklarda özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarının yanı sıra alt solunum yolu enfeksiyonlarının da arttığını söyleyen Uzm. Dr. Hüseyin Yıldız, “Çocuklarda kışın nezle, grip, orta kulak iltihabı, faranjit, bademcik iltihabı gibi üst solunum yolu enfeksiyonları ile bronşit, bronşiyolit ve zatürre gibi alt solunum yolu enfeksiyonları da yaygın olarak görülüyor” dedi.

Dr. Yıldız, soğuk algınlığı ve grip belirtilerinin birbirine benzediğini ve bir çocuğun yılda 7-8 kez soğuk algınlığı geçirebileceğini vurgulayarak, soğuk algınlığına 200'e yakın virüsün neden olduğunu ve en sık rhinovirüslerin görüldüğünü ekledi. Soğuk algınlığının belirtileri genellikle 3-4 gün içinde boğaz ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, baş ağrısı, iştahsızlık, huzursuzluk, nefes darlığı ve hafif ateş olarak ortaya çıkar ve belirtiler genellikle bir hafta içinde düzelir.

Soğuk Algınlığı ve Gripte Antibiyotik Kullanımı

Soğuk algınlığının tedavisinde antibiyotik kullanılmadığını ifade eden Dr. Yıldız, istirahat, bol sıvı tüketimi, ortam neminin ayarlanması ve dengeli beslenmenin önemini vurguladı. Çocuklarda sık görülen grip hastalığına influenza virüsünün yol açtığını belirten Yıldız, grip tedavisinde de antibiyotiğin yeri olmadığını söyledi.

Grip belirtileri arasında yüksek ateş, burun akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük, kas ve eklem ağrısı, bulantı, kusma ve bazen ishal yer alabilir. Bu durumda istirahat, bol sıvı tüketimi, sağlıklı beslenme ve gerekirse ateş düşürücü ilaçlar önerilir. Erken dönemde kullanılan antiviral ilaçlar hastalığın daha hafif atlatılmasına yardımcı olabilir.

Çocukları Kış Hastalıklarından Korumanın Yolları Kış hastalıklarına karşı önlem alınmasının önemine değinen Uzm. Dr. Hüseyin Yıldız, çocukları korumak için şunları önerdi:

Bebeklerin mümkün olduğunca anne sütüyle beslenmesi, ellerin sık sık yıkanması, yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması, mevsim sebze ve meyvelerinin tüketilmesi, yeterli uyku, ortamın ısısına uygun giyinme, kağıt havlu kullanımı, alışveriş merkezlerinden uzak durma, sınıfların ve evin düzenli havalandırılması, oyuncakların sık temizlenmesi ve sigara dumanı ile kirli havadan uzak durulması.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri