Konya Teknik Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Görsel İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Bölüm Başkanı Bilişim Uzmanı Doç. Dr. Yağmur Küçükbezirci, gelişen teknolojiyle birlikte internet siteleri ve oyunlar üzerinden yayılan bilinçaltı mesajların yanı sıra kıyafetlerdeki yazıların da subliminal mesajlar içerdiğine dikkat çekti.
Doç. Dr. Küçükbezirci, “Tişörtlerin üzerindeki yazıları yıllardır eleştiriyor ve bu konuda insanları bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Amacımız, farkındalık yaratarak bu mesajları görüp anlamalarını sağlamak. Ancak tişörtlerde sıklıkla cinsellik, şiddet, İslamofobi ve hatta ülkemizi kötüleyen içeriklere rastlıyoruz.
Hatta geçmişte, Filistin’deki katliamlarla ilişkilendirilebilecek bir tişört yazısında, dürbün hedefinde hamile bir kadın resmi ve altında ‘bir taşla iki kuş’ ifadesi yer alıyordu. Bu tür mesajlar, toplumun değerlerine ve geleceğine büyük zarar veriyor” dedi.
"Mazeret üretmek yerine bilinçlenmeliyiz"
Subliminal mesajların hemen her yerde karşımıza çıktığını vurgulayan Doç. Dr. Küçükbezirci, “Kimi insanlara tişörtlerinde ne yazdığını sorduğumda, sırtındaki yazıyı okuyamadığını ya da yabancı dil bilmediğini söylüyorlar.
Ancak teknoloji çağındayız, telefonunuzdaki uygulamalarla tüm dünya dillerini çevirebilirsiniz. Buna rağmen insanlar, ‘Ben nereden bileyim, dil bilmiyorum’ gibi bahaneler üretiyor. Oysa dijital araçlarla bu yazıları kontrol etmek oldukça kolay” şeklinde konuştu.
"Yürüyen reklam panosuna dönüşmeyin"
Doç. Dr. Küçükbezirci, özellikle gençlere yönelik uyarılarda bulunarak, “Tişört alırken üzerinde ne yazdığına dikkat edin. Bilmediğiniz ya da anlamını sorgulamadığınız yazıları taşıyarak başkalarının mesajlarını yaymak istemezsiniz. Yürüyen bir reklam panosuna dönüşmeyin. Kıyafet seçimlerinde bilinçli olmak, toplum olarak daha sağlıklı bir iletişim kurmamız açısından önemli” ifadelerini kullandı.
Yazılı kıyafet giyen gençlerin bir kısmı bu yazıları bilinçli olarak tercih etmediklerini belirtirken, çoğunluğun ise yazıların anlamını bilmeden kullandığı görülüyor.