Ekonomi yönetiminin kur korumalı mevduatların (KKM) azaltılmasını temin edecek düzenlemeleri devam ederken bu adımların etkisi rakamlara da yansıyor.
KKM’den çıkışlar vergi avantajlarının kaldırılması ve stopaj getirilmesi ile birlikte hız kazandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre 2 Ağustos haftasında KKM’de bakiye 67,7 milyar lira azalarak 1,8 trilyon liranın altına geriledi. Bu düşüş, KKM’de haftalık bazda 6 ayın en büyük düşüşü olarak kayıtlara geçti.
BDDK’nın açıkladığı haftalık verilere göre, KKM bakiyesi geçen hafta yüzde 3,7 ve 67 milyar 719 milyon liralık azalışla 1 trilyon 764,3 lira seviyesine geldi
KKM’de toplam bakiyenin önümüzdeki dönemde daha fazla düşebileceği belirtiliyor.
Öte yandan bankacılık sektöründe kredi hacmi 138 milyar 169 milyon lira artarak 14 trilyon 138 milyar 532 milyon liraya çıktı.
Bankacılık sektöründe toplam mevduat ise bankalar arası dahil, geçen hafta 148 milyar 385 milyon lira azalarak 16 trilyon 783 milyar 210 milyon liraya düştü.
1 AĞUSTOS’TA STOPAJ UYGULAMASI GETİRİLMİŞTİ
Temmuz başı itibariyle şirketlerin kur korumalı mevduatlarına yönelik vergi avantajları sonlandırılırken, 1 Ağustos itibariyle kur korumalı mevduatlara stopaj uygulaması gelmişti.
Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeye göre, KKM’ye 6 ay vadeli olanlarda yüzde 7,5, 1 yıla kadar vadeli olanlarda yüzde 5 stopaj getirildi.
Stopaj uygulaması aynı oranlarda altın dönüşümlü hesaplar ve kur korumalı katılım hesapları için de uygulanacak.
MEHMET ŞİMŞEK’TEN AÇIKLAMA
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de KKM'deki düşüşle ilgili X hesabından değerlendirmelerde bulundu.
Şimşek, "Bir yıl önce 3,4 trilyon TL olan KKM stoku 50 haftadır kesintisiz gerileyerek 1,6 trilyon TL azaldı. Ağustostan itibaren vergi avantajı sonlanan KKM hesaplarına TL mevduat ve katılma hesapları ile uyumlu şekilde stopaj uygulanmaya başlandı. Son dönemde hızlanan KKM’den çıkışın sürmesini bekliyoruz.
Programımızın ana hedefi olan fiyat istikrarına ulaşmak için finansal istikrarı güçlendirmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
TCMB verilerine göre, yurt içi yerleşiklerin pariteden arındırılmış döviz mevduatı 2 Ağustos haftasında 1,14 milyar dolar azaldı.
Döviz mevduatları pariteden arındırılmış olarak gerçek kişilerde 137 milyon dolar, tüzel kişilerde ise 1 milyar dolar azaldı.