KONYA GIDA VE TARIM ÜNİVERSİTESİ KORONA VİRÜS İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATTI

Çin’de ortaya çıkan ve zamanla tüm dünyaya yayılan korona virüsün tespitinde kullanılan tanı kitleri için çalışma başlatan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, hastalığın tedavisi için gerekli Ar-Ge çalışmalarının yürütülmesinde...

Çin’de ortaya çıkan ve zamanla tüm dünyaya yayılan korona virüsün tespitinde kullanılan tanı kitleri için çalışma başlatan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, hastalığın tedavisi için gerekli Ar-Ge çalışmalarının yürütülmesinde de yeterli donanıma sahip.  Bu alanda faaliyet gösteren kamu kuruluşu ve özel sektör ile yapılacak iş birliklerine açık olduklarını belirten Rektör Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, “bu kapsamda COVID-19 tanı kitinin geliştirilmesine yönelik Ar-Ge çalışmalarına başladık. İlk aşamada hem Dünya Sağlık Örgütü hem de Hastalık Kontrol Merkezi (CDC-ABD) tarafından onaylanan tanı kitlerinin teknik doğrulamaları gerçekleştirilmektedir. Ardından hızlı ve kullan-at nitelikte olacak ve yine RT-PCR tabanlı kitlerin doğrulanmalarına başlanacak. Bu amaçla sanayi iş birliklerine de başlanmış olup tüm paydaşlarımızla gerek altyapı gerek bilgi paylaşımı konularında iletişim halindeyiz” dedi.  Bu çalışmayla birlikte 25. ve 26. Dönem AK Karaman Milletvekili ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk önderliğinde Konya Şeker tarafından 2013 yılında kurulan ve 2016 yılında Eğitim ve Öğretime başlayan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, COVID-19 tanı kiti ile ilaç geliştirilmesi konusunda da sorumluluk alarak önemli bir projeye daha imza atmış olacak.

MATERYALLER İLE KİMYASALLAR YERLİ İMKÂNLARLA GELİŞTİRİLİYOR

KİT-ARGEM’de hali hazırda gıda güvenliği ve izlenebilirliği gibi oldukça hayati bir alanda kullanılmakta olan ve çoğu yurtdışı kaynaklardan temin edilen patojen tanı kitleri ve bu kitlerde kullanılan referans materyaller ile kimyasallar yerli imkânlarla geliştiriliyor. Aynı zamanda KİT-ARGEM bünyesinde yerel bazda görülen tarım zararlıları ve gıda patojenlerine karşı da biyolojik ve biyoteknolojik mücadele teknolojileri geliştirilebiliyor. Oluşturulan bu altyapının ortak kullanımı ve sanayiye açılımı için de hâlihazırda ülkemizin önde gelen Ar-Ge ve Klinik Laboratuvarları ile ikili işbirliği anlaşmaları çerçevesinde ortak projeler yürütülüyor. Merkezin ana hedeflerinden biri de akademi ve endüstriden oldukça fazla sayıda araştırmacıya hizmet vermek.

COVID-19 TANI KİTİ GELİŞTİRİLMESİ VE TEDAVİSİ İÇİN GEREKLİ AR-GE ÇALIŞMALARININ YÜRÜTÜLMESİ İÇİN DE YETERLİ DONANIMA SAHİP

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi bünyesindeki KİT-ARGEM’in alt yapısı, birçok patojenin yanı sıra günümüzde ülkemiz dâhil tüm dünyayı tehdit eden Koronavirüs salgınının etkeni olan yeni COVID-19 (Korona Virüs) tipi virüs için tanı kiti geliştirilmesi ve tedavisi için gerekli Ar-Ge çalışmalarının yürütülmesi için de yeterli donanıma sahip. Türkiye’de ilgili alanda faaliyet gösteren kamu kuruluşu ve özel sektör ile yapılacak işbirliklerine açık olduklarını dile getiren Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, “bu kapsamda COVID-19 tanı kitinin geliştirilmesine yönelik Ar-Ge çalışmalarına başlandı. İlk aşamada hem Dünya Sağlık Örgütü hem de Hastalık Kontrol Merkezi (CDC-ABD) tarafından onaylanan tanı kitlerinin teknik doğrulamaları gerçekleştirilmektedir. Ardından hızlı ve kullan-at nitelikte olacak ve yine RT-PCR tabanlı kitlerin doğrulanmalarına başlanacak. Bu amaçla sanayi işbirliklerine de başlanmış olup tüm paydaşlarımızla gerek altyapı gerek bilgi paylaşımı konularında ilişki içerisinde olduğumuzu belirtmek isteriz. Bu kapsamda bilgiyi ürüne dönüştüren üniversite sloganı ile kurulduğu günden bugüne akademik bilginin toplumun ihtiyaçları doğrultusunda ürüne dönüştürülmesini ilke olarak benimseyen Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, KİT-ARGEM altyapısı ile dışa bağımlılığı azaltacak yerli ve milli ürün geliştirme çalışmalarına hızla devam etmektedir” dedi.

25 ve 26. Dönem AK Karaman Milletvekili ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk’un oluşturduğu vizyon çerçevesinde Konya Şeker tarafından 2013 yılında kurulan ve 2016 yılında eğitim-öğretime başlayan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi bünyesinde T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın da destekleriyle Yeni Nesil Gıda Kit ve Referans Madde Araştırma ve Geliştirme Merkezi (KİT-ARGEM) ülkemizin ilk tematik araştırma merkezi olarak gıda, tarım, medikal sektörlerinde kullanılan tanı kiti ve referans malzemelerin milli olarak araştırılması ve geliştirilmesi amacıyla kuruldu. Merkez, 2018 yılı itibarıyla tamamlandı ve kit araştırma-geliştirme çalışmalarına Ulusal/Uluslararası iş birlikleri çerçevesinde başladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri