Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde dikkat çeken bir rekabeti hepiniz görüyorsunuzdur.
Gelişme yönünde ülkeler gibi şehirlerde, birbiriyle rekabet ediyor.
Mimari özellikli iş merkezleri ve konutların yanında altyapı, sağlık, eğitim, çevre ve ulaşım yatırımları rekabetin boyutunu göstermeye yetiyor.
Köyden şehre göçün hızlanması şehirlere, hele hele Büyükşehirlere zor kaldıracağı yükler getirirken, belediyeler hizmetle birlikte yatırım projelerini de birlikte yürütmeye zorlanıyor. Her biri milyon bedelli olan bu projelerin hayata geçmesi de müthiş bir ekonomik güç istiyor.
Geçmişi bilenler belediyelerin çöp temizliği ve kaldırım yapmaktan başka bir hizmetinin olmadığını hatırlarlar.
Şimdi öyle mi?
Konya belediyelerinin öncülük ettiği yatırım hamleleri Türkiye geneline yayılmış durumda.
Yeşil alanlar, Sağlık Ocakları, Okullar, Ekmek fırınları, Kültür Merkezleri, Tatlı Su Çeşmeleri sadece küçük birer örnektir.
Şehirlerde gelişmişliğin bir başka göstergesi de Üniversiteler ve Organize Sanayi Bölgeleridir.
Konya Üç Üniversite ile orta ve küçük ölçekli sanayi alanları hariç 5 Organize Sanayi Bölgesi ile Türkiye’nin önemli Büyükşehirlerinden olduğunu 2 milyonu aşan nüfusuyla da kanıtlamıştır.
Üniversiteler, Organize Sanayi Bölgeleri ve diğer alanlarla şehrin bir ucundan diğer ucunun uzaklığı 40 kilometreye yaklaşmıştır.
Hani diyoruz ya; şehirlerin gelişmişliği diye.
İşte göstergeler burada başlıyor.
Önce ulaşım…
Çevre yolları, Caddeler, Sokaklar, Otoparklar, Kavşaklar, Alt, Üst Geçitler, Bisiklet yolları en önde olanı.
Araç sayısı ile yerleşik nüfusun dışında şehre gelenlerin oluşturduğu trafik yoğunluğu şehrin huzur karnesidir.
Bu sorunları çözen şehirler gelişmişliğini göstermiş, huzur ve refahın olduğu yerlerdir.
Trafik keşmekeşi yaşanmaz, ışıklarda uzun süre beklemeler olmaz, insanlar gideceği yere kısa sürede ulaşır.
Konya son yıllarda yatırım projelerini ulaşım üzerine yoğunlaştırdığından bu sorunu yaşayan illerin son sıralarındadır.
1989 yılında hizmet vermeye başlayan Hafif Raylı Sistem önce Alaaddin ve Selçuk Üniversitesi Kampüsü, sonra da Adliye güzergahının eklenmesiyle Adliye- Alaaddin- Kampüs arasında yolcu taşımacılığını en üst düzeyde yapmaktadır.
Ancak Necmeddin Erbakan Üniversitesi’nin Meram Köyceğiz de oluşan Kampüsü ile eski Et ve Balık Kurumu alanında inşa edilen Meram Belediyesi, Karatay Fetih Caddesi ve Organize Sanayi Bölgeleri arasında tramvay hattı olmadığı için yolcu taşıma hizmeti sorunu giderek ağırlaşıyordu.
İşte tam bu noktada biraz külfetlide olsa dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ten Metro sözü geldi.
Önce hedef konuldu, Ahmet Davutoğlu’nun Başbakan olduğu 2015 yılında da projelendirildi. 2018 Genel Seçimlerinde Tahir başkanın Milletvekili olmasının ardından projenin takibini Konya Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Uğur İbrahim Altay yapmaya başladı. Ak Parti İl Başkanı Hasan Angı, Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta ve Konya Milletvekilleri’nin ortak çabası ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın özel ilgisi sonucu 1 Kasım 2019 Cuma günü Konya Metro Projesi “Necmeddin Erbakan Üniversitesi, Yeni YHT Gar, Meram Belediyesi, Fetih Caddesi Hafif Raylı Sistem Hattı Yapım işi Eletromekanik İstemlerin Temini Kurulumu ve İşletime Alınması İşlemleri ve Demiryolu Araçlarının Temini Sözleşmesi” şeklinde ihale edildi.
İhaleyi, China CMC-Taşyapı İnşaat ortaklığı 1 milyar 196 milyon 499 bin 923 TL teklifle alırken Metro, Ankara dışında Anadolu da ilk defa Konya da hayata geçecek.
Başkan Altay bize yaptığı açıklamada şantiye kurulumunun ardından temel atma töreninin yapılacağını, yer altında 30 metre derinlikte yapılacak çalışmaların 4 yılda tamamlanacağını belirtti.
İhalesi gerçekleştirilen Konya Metrosunun birinci etabı; Necmettin Erbakan Üniversitesi, Beyşehir Çevre Yolu, Yeni Gar Binası, Fetih, Ahmet Özcan ve Çeçenistan Caddesi'nden Meram Belediyesine kadar gelen 21,1 kilometreden oluşan 22 duraklı projeden oluşuyor. Bir sefer 35 dakika da tamamlanacak. Planlanan sefer aralığı 4 dakika ile 2.72 dakika arasında gerçekleşecek. Böylece vatandaşlar Meram ve Selçuklu arasında kolay bir ulaşım imkanına sahip olacaklar.
Daha sonra hayata geçirilecek 2. etap ise Alaaddin ile Kampüs hattının yer altına alınmasından oluşacak.
Bu güne kadar Konya ya kazandırılan en büyük yatırım olacak Metro Projesinin Konyamıza , ülkemize ve milletimizce hayırlı olmasını temenni ederim.
Emeği geçenlerden Allah’ım razı olur inşallah.
Metro ihalesi birlik ve beraberliğin eseri olmuştur.
İnşallah, Karatay, Sarayönü, Kadınhanı, Altınekin, Cihanbeyli, Kulu, Doğanhisar, Ilğın, Akşehir ilçelerinin olduğu bölgenin tarım arazilerinin sulamasını yapacak projenin de en kısa zamanda hayata geçeceği müjdesini bekliyoruz.