Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen ve yüzölçümünün yüzde 67’si tarım arazisi olan Konya’da, tarımsal üretimin yüzde 70’i kıraç, yüzde 30’u ise sulu alanlarda gerçekleştiriliyor. Uzmanlar, beklenen yağışların yetersiz kalması durumunda çiftçileri fare zararına karşı dikkatli olmaya çağırdı.
“Bu dönemde fare zararı riski yüksek”
Kar yağışının az olmasıyla ortaya çıkan tehlikeleri değerlendiren Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, yağışların önemine dikkat çekti. Kırkgöz, “Konya Ovası’nda hububat üretimi için yağışlar büyük önem taşıyor. Ancak bu yıl yeterli kar yağışı henüz gerçekleşmedi. Bu durum, gelecek sezonda hububat verimini olumsuz etkileyebilir. Rekolteyle ilgili tahmin yapmak için erken olsa da mart ve nisan yağmurları belirleyici olacak” dedi.
Fare zararı konusunda çiftçileri uyaran Kırkgöz, “Kar yağışının yetersiz olduğu dönemlerde fare gibi zararlıların popülasyonu artabiliyor. Çiftçilerimizin bu dönemde tarlalarını düzenli kontrol ederek fare zararını erken tespit etmeleri önemli. Aynı şekilde, hastalık ve böcek zararı riski de yağış eksikliği nedeniyle artabilir” ifadelerini kullandı.
“Yağışlar belirleyici olacak”
Kıraç alanlarda ekim yapan çiftçilerin, tohumların çimlenmesi için yağışlara bağlı olduğunu hatırlatan Kırkgöz, “Toprak yüzeyinde yeterince kapalı olmayan alanlarda, bazı tohumlar zarar görebiliyor. Bu tür durumlarda çiftçilerin ekim alanlarını yeniden düzenlemeleri gerekebilir. Ayrıca, gece donlarının artması arpada ciddi zararlara yol açabilir. Çiftçilerin bir ziraat mühendisiyle iş birliği yaparak arazilerini yakından takip etmeleri gerekiyor” diye konuştu.
Nisan yağmurlarının yeterli olması durumunda bereketli bir hasat dönemi geçirebileceklerini belirten Kırkgöz, “Yağışlar az olursa kıraç alanlarda rekolte düşebilir. Ancak şu an hububat ekimi yapılan alanlarda önemli bir azalma söz konusu değil. Umudumuz, yağışların önümüzdeki süreçte artması ve çiftçilerimiz için verimli bir sezon olması” diyerek sözlerini tamamladı.