Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkan Adayı Konuk, çiftçilerle buluşmalarını sürdürüyor

Konya Şeker ve iştiraki olan 46 Fabrikanın sahibi konumundaki Konya Pancar Ekicileri Kooperatifinin mevcut yönetiminin 4 yılı dolduramayarak, bir baskın erken seçime dönüştürdüğü 27 Temmuz’da gerçekleştirilecek Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Genel Kurulu için seçim çalışmalarına devam eden Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkan Adayı Recep Konuk, dün de Fethiye, Alemdar, Dedemoğlu, Abditoğlu, Küçükköy, Hayıroğlu, Yarma ve İsmil Mahallelerinde çiftçilerle bir araya geldi

Gittiği her yerde kooperatif ortaklarının yoğun ilgisi ile karşılaşan Recep Konuk, çiftçilerin tek tek elini sıkarak onlarla sohbet etti ve sorunları birlik ve beraberlik içinde çözeceklerini, Torku’yu yeniden dünya devi bir gıda markasına dönüştüreceklerini aktardı.

Konya Şeker’in çiftçinin ürettiği her ürünü yeniden tonajlı bir şekilde alarak piyasaları üretici lehine regüle edeceğini vurgulayan Konuk, “Konya çiftçisi pancarda da diğer ürünlerde de Türkiye’nin en ayrıcalıklı çiftçisi olmaya devam edecek. Konya çiftçisi ekerken ucuz girdi ile hasatta ise Türkiye’deki en iyi fiyat ile kazanmaya devam edecek” şeklinde konuştu.

“FABRİKALARI ÇİFTÇİNİN EKTİĞİ PARA ETSİN DİYE YAPTIK”

Mevcut yönetimin yönetme mesuliyetini üstlendikleri Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi iştiraki işletmelerle ilgili sürekli bir şekilde karalayıcı beyanatlar verdiğini söyleyen Recep Konuk, “Şekerden ve laf ettikleri, karaladıkları enerjiden, manipüle ettikleri santrallerden tam 1.2 milyar dolar para geldi. Hadi 2’yi atıyorum, 1 milyar dolar para geldi. Çiftçiye 1 kuruş fazla para verdiler mi? Ben eski parayla 160 katrilyon liralık yatırım yapmıştım.

Bunu dolar olarak söylersek 5 Milyar dolarlık yatırım yaptım. Bu yaptığım yatırımların ben yüzde 70’ini ödedim. Yani 100 taksit iş yaptım ve 70 taksitini ödedim. Bu taksitleri de üreticiden kör kuruş almadan ödedim. Söyleyebilir misiniz, ben çiftçinin pancarından, buğdayından, mısırından, arpasından bu fabrikaları yaparken para kestim mi? Tam aksine üstüne çiftçiye para verdim.

Zaten çiftçi daha çok kazansın, ektiği ürün para etsin diye kurduk biz bu fabrikaları. Benim yönetimde olduğum dönemde Konya çiftçisi Türkiye’nin en ayrıcalıklı çiftçisi idi. Ereğli, Ilgın, Karaman, Aksaray, Kayseri, hatta Trakya çiftçisi gıpta ile bakardı Konya çiftçisine. Niye?

Çünkü Konya Şeker benim Başkanlığım döneminde pancara her defasında Türkiye’de açıklanan şeker pancarı fiyatından hep yüzde 10, yüzde 20 daha fazla para verdi. Sadece pancara mı? Hayır ayçiçeğine de en iyi fiyatı Konya Şeker verdi. İnşallah vermeye de devam edeceğim” şeklinde ifadeler kullandı.

“ÇİFTÇİYE ONDAN DAHA FAZLA PARA ÖDEDİK, ÖDEMEYE DE DEVAM EDECEĞİZ”

“Çiftçi dostu diyorlar kendilerine, çiftçiyi sevdiklerini söylüyorlar ama biz bıraktıktan sonra onlar geldiğinde şeker tam 4 kat arttı. Ne oldu, Konya Şeker Türk Şeker’in açıkladığı fiyatın bir kuruş üstünü verebildi mi? Niye o zaman çiftçiye biraz dokunmadın? Niye vermedin?” şeklinde konuşmasına devam eden ve 2022 yılındaki şeker fiyatından bahseden Konuk, “Hükümetin şekere ve enerjiye veremediği fiyatlar vardı. 2021 yılında yani ben ayrılmadan önce şeker 3 Lira 96 kuruştu.

2022 Yılında şeker fiyatlarının üstündeki baskı kalktı ve şekerin fabrika satış fiyatı7-8 derken fırladı gitti ve ortalama 17 Liradan şeker satıldı. 35-40.000 tonu biz yönetimde iken satılmıştı ama geri kalanını bu yönetim ortalama 17 Liradan sattı. Yani bunun anlamı açık elinizde avanslarla hammadde bedelinin büyük kısmı ödenmiş ve Çumra Şeker’in enerji verimliliği ve 40 kilometre yarı çaptan hammadde temin etme avantajına sahip olması sebebiyle Türkiye’nin en düşük maliyetle üretilen şekerini 4 katı fiyata sattınız.

Piyangodan çıkan büyük ikramiye gibi emeksiz para yağdı size. Sadece fiyat farkından kurumun kazancı 180 Milyon Dolar oldu. Siz ne yaptınız? Pancarın parasını yine 3,96’tan satılan şekere göre ödediniz. Pancar parasını neden 17 liraya göre ödemediniz? %400-450 olan karlılıktan biraz bütçe ayırıp çiftçinin pancarına %10-15 artı pancar parası niye vermediniz. Bunun örneği de var hatırlayan hatırlar, Türkiye’de ayçekirdeğini en yüksekten almamıza rağmen 2012-13 pazarlama yılında hamyağ fiyatları yıl içinde hızlı bir şekilde yükselince bu kurum kazancını çiftçisi ile paylaştı.

Biz ne yaptık elimizdeki hamyağı satınca üreticiye döndük ve dedik ki bu sene çok kazandık ve bankadaki hesaplarınıza karlılık primi yatırdık güle güle harcayın dedik. Ödemesi tamamlanan ayçiçeği için karlılığı öngördüğü karlılığı %40-50 fazla olunca ton başına 90 Lira ilave primi veren bu kurum hesaplanan karlılığı 10-15 kat artmasına rağmen ve henüz ödemediği şeker pancarına %10-15 ilave pancar parası ödemiyorsa bu zihniyet farkındandır, yaklaşım farkındandır.

İnşallah 27 Temmuz’dan sonra Konya Şeker çiftçisi yine ayrıcalığına kavuşacak ve Türkiye’de şeker pancarına en yüksek fiyatı yine Konya Şeker üreticisi alacak. Konya Şeker çiftçisinin pancarının bedeli 27 Temmuz’dan sonra Türkiye’deki şeker fiyatı artı Konya Şeker farkı formülüyle hesaplanacak” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım-Hayvancılık Haberleri