Konya Valiliği’nden ‘patlama’ uyarısı: Endişelenmeyin!

Konya Valiliği’nden yapılan açıklamada, savaş uçaklarının Anadolu Kartalı Tatbikatı’ndaki görevleri nedeniyle ses üstü hıza ulaşabileceği ve buna bağlı olarak patlama benzeri seslerin duyulabileceği belirtilerek, vatandaşlardan endişeye kapılmamaları istendi

Konya Valiliği, 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı koordinesinde gerçekleştirilen Anadolu Kartalı Tatbikatı’nda oluşabilecek patlamalara karşı Konyalıları uyardı.

Konya 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı koordinesinde yapılan Millî Anadolu Kartalı Tatbikatı başladı. Savaş uçaklarının, 15-26 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek tatbikatı boyunca ses üssü hıza ulaşabileceği ve buna bağlı olarak patlama benzeri sesler duyulabileceği belirtilerek, vatandaşların endişelenmemeleri istendi.

Konya Valiliğinden konu ile ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı koordinesinde Millî Anadolu Kartalı-2024/1 Eğitimi, 15-26 Nisan 2024 tarihleri arasında Anadolu Kartalı Tatbikatı çalışma hava sahasında icra edilecektir. Bu kapsamda belirtilen tarihlerde savaş uçaklarımızın tatbikattaki görevleri icabı ses üstü hıza ulaşabileceği ve buna bağlı olarak patlama benzeri ses duyulabilecektir. Söz konusu uçuşlar sırasında oluşabilecek ses nedeniyle vatandaşlarımızın endişeye kapılmamaları gerekir.”

Konya’da 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’nda daha önce gerçekleştirilen tatbikatlar sırasında da benzer patlama sesleri duyulmuş, halk arasında kısa süreli panik yaşanmıştı. Patlama sesinin sebebinin tatbikatta yaşanan sonik patlama olduğu açıklanmıştı.

SONİK PATLAMA NEDİR?
Bir nesne havada ses hızından daha hızlı hareket ettiğinde oluşan şok dalgalarıyla ilişkilendirilen sestir. Sonik patlamalar, insan kulağına bir patlama ya da gök gürlemesi gibi gelen, yüksek miktarlarda ses enerjisi üretir.

Ateşlenen bir merminin patlama sesi veya bir kamçının sesi küçük sonik patlamalar olarak sayılabilir. Büyük süpersonik uçaklardan kaynaklanan sonik patlamalar özellikle gürültülü ve ürkütücü olabilir, insanları uyandırabilir ve bazı yapılarda küçük hasara neden olabilir.

Bir sonik patlama sadece bir nesne ses hızını geçtiği anda oluşmaz ve süpersonik nesnenin etrafındaki her yönden de duyulmaz. Aslında, patlama süpersonik hızlarda hareket ederken ortaya çıkan sürekli bir etkidir. Ancak yalnızca nesnenin arkasında geometrik bir koni şeklinde bir bölgeyle kesişen bir noktada konumlandırılmış gözlemcileri etkiler. Nesne hareket ettikçe, bu konik bölge de onun arkasında hareket eder ve koni gözlemcinin üzerinden geçtiğinde, kısa bir süre patlamayı deneyimleyeceklerdir.

Ses, bir ortamın taneciklerinin bir dalga kaynağı tarafından titreştirilmesiyle oluşan periyodik bir basınç dalgasıdır. Bu dalgalar kulak tarafından toplanır ve beyinde ses olarak algılanır. Ses dalgaları, deniz seviyesinde ve 20º C sıcaklıkta 343 m/s hızla yayılır. Sonik patlama, ses dalgalarını oluşturan kaynağın ses hızında veya ses hızından daha hızlı hareket etmesinin bir sonucudur.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri